Pizza, az első

  • 2013.06.13.
  • 0


Azon szerencsések közé tartozom, akik a munkahelyükön mindennap pizzát ebedélhet(né)nek ha akar(ná)nak. Mostanában igyekszem heti 2 alkalomra visszaszorítani a pizzafogyasztásomat, de napi többszáz pizza elkészültét azért félszemmel mindig látom.Itthon épp ezért nem is álltam neki soha, mondván, eszek a cégnél eleget.Ma valahogy mégis azon kaptam magam, hogy pizzatészta-és szószrecepteket keresek, a vacsorához.Jamie-nél meg is találtam.Hozzávalók:4 db vékony tésztájú, 28 cm átmérőjű pizzához400 gr fehér kenyérliszt100 gr semolina liszt ( ennek hiányában fehér kenyérliszt)1 tk. tengeri só1 csomag ( 7 gr) szárított élesztő, vagy ennek megfelelően 30 gr friss élesztő1 tk. cukor325 ml
langyos vízA pizzaszószhoz:2 gerezd fokhagymafriss bazsalikom400 gr konzerv hámozott paradicsomolívaolajsó,borsPizzaszósz elkészítése:1. A fokhagyát, bazsalikomot apróra vágjuk. Egy lábasban pici olívaolajon megfonnyasztjuk őket.2. Ráborítjuk a komzerv paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, némi vizet is öntünk hozzá.3. Kis lángon, fedő alatt kb. félóra alatt, időnként megkevergetve sűrűre főzzük.Egy fakanállal pár percenként nyomkodjuk szét a paradicsomdarabkákat, hogy minél egyneműbb szószt kapjunk. Persze ha marad benne 1-2 paradicsomdarabka, nem a világvége:)Pizza elkészítése:1. Langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt.2.Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót majd a felfutott élesztőt.3. Egy villával elkezdjük összedolgozni,majd mikor kezd összeállni a tészta, kézzel állítjuk össze. Jó alaposan gyúrjuk össze, sima tésztát kell kapnunk.Letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.4. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát, 4 felé vesszük és kör alakúra nyújtjuk.Megkenjük pizzaszósszal, megszórjuk mozzarellával és tetszés szerinti feltéttel. Nálunk most pepperoni + friss bazsalikom, ruccola.5. 250 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíron vagy pizzasütő lemezen 7-10 perc alatt süssük készre.Tipp: A fel nem használt pizzatészta 2-3 napig fóliába csomagolva eláll a hűtőben, de akár le is fagyasztható.Calzone ( töltött pizza) készítéséhez ugyanakkora tészta kell,mint a pizzához, középre halmozzuk a sajtot, töltelékeket, a tetejét lehajtjuk, a széleit pedig visszahajtogatjuk. Kicsit tönn idő kell neki,mint a pizzának. Mikor pirulni kezd a teteje, vajjal kenjük meg ( legjobb fokhagymás vajjal) és toljuk vissza a sütőbe,míg készre nem sül.

Címkék

Pizza Hal