Citromtorta/ Tarte au citron / Torta limone / Lemon tart

  • 2013.06.25.
  • 5

Azon kevés desszertek egyike a citromtorta, akihez időről-időre visszatérek. A gugli a "tökéletes citromtorta" kulcsszóra csoda találatokat ad. Néhány citromtortán már túl vagyok, de miután legutóbb azt találtam valahol olvasni, hogy a krémjét nem kell megsütni, tovább kattogott az agyam.Ma találtam egy receptet, Bébicsirkénél. Noha eddig meg voltam róla győződve, hogy ebbe a tortába mascarpone nem kell, ma valahogy mégis meggyőzött ennek a tortának az állaga. De milyen jó is, hogy ezt választottam. Könnyű, citromos, és a mascarponétól pont annyira krémes, ahogy én a citromtortát szeretem. Alapjáraton nem szeretem a mascarponét,nekem túl csömör és zsíros, így ma valami hirtelen ötlettől vezérelve zsírszegény változatot vettem, ami gyanítom, azért közrejátszott a fantasztikus végeredményben és valljuk be, a kalóriatartalmat is csökkentette, nem kis mértékben.
Amit kicsit bánok, hogy némi keményítővel rá kellett segítenem a lemon curd alapra. Bébicsirke ugyan nem írta, más receptek viszont igen. Lehet, hogy csak türelmetlen voltam és még félóránál is tovább tart,mire besűrűsödik az a krém? Sebaj, a keményítő nálam sosem szégyellnivaló dolog, mint ahogy a zselatin sem. Természetes anyagok ők, akik keményítésre szolgálnak és néha bizony megmentenek1-1 halálra ítélt tortát a kukától.Jöjjön akkor a sok duma után a recept. Elég macerás torta, rámegy fél délután, de atyavilág, ha valami, akkor ez megéri.:)Hozzávalók:24 cm-es formáhozAz alaphoz:( Michel Roux pate sablée)125 gr liszt100 gr hideg vaj50 gr porcukor1 tojássárgájaA krémhez:3 citrom reszelt héja150 ml citromlé ( 4 citromból)240 gr porcukor4 tojás2 ek. keményítő100 gr vaj250 gr zsírszegény mascarponeElkészítés:1.A tésztához egy tálba tesszük a lisztet, porcukrot. Hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat és elmorzsoljuk. Néhány gyors mozdulattal beledolgozzuk a tojássárgáját és folpackba csomagolva a gombócot 1 órára hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a krémet.2. A tojásokat a porcukorral, citromhéjjal, citromlével habosra keverjük, robotgéppel. Ezután egy lábasba öntjük és vízgőz felett, időnként kézi habverővel kevergetve, hogy ne csomósodjon és ne rántottásodjon le, sűrűre főzzük. Kb. félóráig tart a művelet, én a vége előtt 5 perccel kivettem pár evőkanálnyi krémet, elkevertem a keményítővel csomómentesre
és visszaöntöttem a krémhez.3. Miután a krém pár percet hűlt, szitán átpasszírozzuk, kézi habverővel hozzákeverjük a kis kockákra vágott vajat majd a mascarponét. Ha a
krém szobahőmérsékletűre hűlt, felhasználásig hűtőbe tesszük.4. A tésztát kör alakúra nyújtjuk és kibélelünk vele egy kapcsos, levehető aljú piteformát.Mivel a tészta a sok vaj miatt lágy, nehéz vele dolgozni, pláne ebben a melegben, amikor pikk-pakk megolvad, én nem is nyújtottam ki, csak ellapogattam a gombócot és az ujjaimmal belenyomkodtam a tésztát a forma aljába és az oldalára.Villával sűrűn megszurkáljuk, félórára visszatesszük a hűtőbe.5. Sütőpapírt teszünk a tésztára, száraz babot nehezéknek és 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig vakon sütjük, majd a babot és a sütőpapírt kivéve további 5-10 percig. Ha a tészta közepe még nem sült meg, a széle viszont már barnul, tegyük vissza a babot és süssük még így tovább.
6. A kihűlt pitében oszlassuk el a krémet és tegyük 1-2 órára hűtőbe, hogy könnyebben tudjuk szeletelni.Lehet turbózni tejszínnel, vaníliafagyival, szokásos tortakiegészítőkkel, de szerintem, teljesen felesleges. Ez a torta úgy tökéletes, ahogy van. Bébicsirke, örök hálám :)

Címkék

Torta Citrom