Citromos-ricotta krémes torta eperrel

  • 2013.06.27.
  • 5

Nyár van. Legalábbis a naptár szerint.Itt nálunk viszont nem. Kishazánkban sülnek-főnek az emberek, nekem viszont eddig a legnagyobb nyári élményem az volt,mikor tegnapelőtt bikiniben megittam az erkélyen egy jegeskávét, majd 5 perc múlva dideredve és duzzogva jöttem be és kapcsoltam is be a sütőt. Hetek óta mást se látok a gasztroblogokon,mint fagyikat, parfékat, jégkrémeket. Nem!!!!!Nálunk akkor sincs fagyi idő!!!De akkor is nyár van!!!Gyümölcsök itt is vannak, mégha nem is oly ízletesek,mint az otthoniak, és itt a bizonyíték: nem csak fagyival lehet előcsalogatni a nyár fílinget!!!Könnyű piskóta, rajta citromos ricottakrém, megpakolva sok-sok finom- meglepően édes-brit eperrel. Éljen a nyár!!!!!Hozzávalók:20 cm-es tortaformáhozA tésztához:2 tojás40 gr liszt40 gr cukorA krémhez:2 dl tejszín250 gr ricotta1 ek. porcukor2 ek. lemon curd ( citromkrém)1 citrom reszelt héjaA tetejére:fél citrom reszelt héjafriss eperElkészítés:1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra, a tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát picit kivajazzuk.2. A piskótához a fehérjéket nem túl kemény habbá verjük, félretesszük.3. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd beleforgatjuk a tojásfehérjét és a lisztet. Pár határozott mozdulattal elkeverjük, a formába simítjuk és tűpróbáig sütjük. ( kb. 15 perc, de nem néztem az órát)4. A krémhez a tejszínt elkezdjük felverni. Mikor már kezd keményedni, hozzáadjuk a ricottát, a citromhéjat, a citromkrémet, a porcukrot és krémesre dolgozzuk. Felhasználásig hűtőbe tesszük.5. Az elkészült, kihűlt piskótalapot megkenjük a krémmel, tetejét kirakjuk fél szem eprekkel, pici citromhéjat reszelünk rá.