Rákóczi-túrós, újra/ Rákóczi curd cheese slice

  • 2013.05.13.
  • 2

A receptjeim közt böngészve lettem figyelmes arra, hogy épp tavaly májusban volt először és utoljára Rákóczi-túrós.
Akkor nem sikerült túl szépre, mert túl kicsi tepsiben sütöttem és szalonnás lett a tészta.Most ugyanazt a receptet egy nagyobb tepsiben készítettem el és rácsosan húztam a tetejére a toháshabot, hogy olyan "cukrászdás" legyen.Szerintem jobb lett.Tipikusan olyan cukrászsüti, aminek az ember nem nagyon akar nekiállni,mert sokáig tart, macerás, órákig kell utána mosogatni...De csak az első alkalommal van így, utána már eszünkben sincs cukrászdába menni Rákóczi-túrósért :)Hozzávalók:kb. 25x35 cm-es tepsihezA tésztához:25 dkg liszt6 dkg porcukor2 tojássárgája1 dl tejföl1 citrom reszelt héjacsipet sókéshegynyi szódabikarbónaA töltelékhez:50 dkg tehéntúró3 tojássárgája2!! tojásfehérje2 dl tejföl1 citrom reszelt héja15 dkg porcukor2 db szikkadt zsemle vagy 2 szelet szikkadt kenyér, héj nélkül( ízlés szerint mazsola, nálunk nem, Zé utálja)sárgabaracklekvárA habhoz:4 tojásfehérje15 dkg kristálycukorElkészítés:1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és félórára hűtőbe tesszük. ( Hűtés nélkül, azonnal nyújtva is működik.)2. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és kivajazott-kilisztezett tepsibe terítjük, villával sűrűn megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük.3. Félretesszük hűlni, majd vékonyan megkenjük baracklekvárral.4. A töltelékhez a tojésfehérjét habbá verjük, félretesszük.5. A tojássárgákat kikeverjük a porcukorral, a túróval, tejföllel, citromhéjjal majd hozzáadjuk az apró darabokra szaggatott zsemlét vagy kenyeret.Végül beleforgatjuk a tojáshabot.6. A túrós masszát a lekvárral megkent, kihűlt tésztalapra simítjuk és 150 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát. Ha a túrókrém már szilárd, nem remegős, akkor készen van.7. A habhoz kezdjük el felverni a tojásfehérjéket, majd mikor már kemény a hab, adagoljuk hozzá a cukrot. Sűrű, fényes, csillogó, vágható masszát kell, hogy kapjunk. Töltsük csillagcsővel ellátott habzsákba és rácsozzuk be a Rákóczi tetejét.Innen 2 lehetőségünk van a folytatásra:1. Tegyük 200 fokos sütőbe és épp csak addig süssük,míg meg nem barnul a teteje. Így a közepe ragacsos marad.2. Tegyük 130 fokos sütőbe és nyitott sütőajtó mellett szárítsuk a habot. Ez lényegesen tovább tart és habkarika-állagot érünk el.Én az 1. változatot szeretem, Zé a habkarikást preferálja, így nálunk a kettő közti habállag lett.:)Recipe in English:However it is hard to translate it to English, I will try.One of the most famous traditional Hungarian traybake, it's named after János Rákóczi, Hungarian confectioner who created this amazing cake in the 1930's. 3 layers: a thin pastry, a thicker curd cheese layer and criss-cross patterned meringue on the top. Perfection. So let's name this cake as Rákóczi curd cheese slice.:)Ingredients:( 25x35 cm tray)For the dough:250 g plain flour60 g icing sugar2 egg yolksgrated zest of 1 lemon100 ml soured creampinch of saltpinch of
baking sodaFor the filling:500 g curd cheese (full-fat, from cow's milk)3 egg yolks2 egg whites200 ml soured creamgrated zest of 1 lemon150 g icing sugar2 slices of dry bread ( at least 1 day old)sultanas ( optional)apricot jam-for brushing the pastryFor the meringue4 egg whites150 gr caste

Címkék

Süti