Fahéjas fátyolkalács

  • 2017.09.22.
  • 3

Nem is olyan régen volt nagy sláger ez a kalács, a készítéséből akkor mégis kimaradtam. Most viszont megláttam egy újságban, és éppen kapóra jött, mikor férjecske azt mondta: “Úgy enne egy kis kalácsot!” Másnap el is készítettem, nem bántam meg, isteni finom puha, foszlós a tésztája. Másnapra egy nagyon pici maradt belőle, de még akkor is ugyanolyan omlós volt. Egyedül a 2x közel egy órás pihentetési idő a hosszú folyamat, az elkészítése nagyon egyszerű. Fázisfotók a kollázson, csak sajnos nem sorba rakta be a képeket, de beszámoztam

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
2.5 dl tej
2.5 dkg élesztő
1 kanál kristálycukor
kis só
5 dkg vaj
1 tojás

Töltelékhez:
7 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 evőkanál fahéj

Elkészítés:
Egy tálban a tejet, vajat és a cukrot felmelegítjük mikrohullámú sütőben. Hozzáadjuk a lisztet, sót, tojást, élesztőt és villával alaposan elkeverjük az egészet. Ezután fakanállal elkezdjük dagasztani, míg szép sima nem lesz. Meglisztezzük a tetejét, kb. 1 órán keresztül letakarva pihentetjük.
Lisztezett felületen 30×50 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük az előzőleg felolvasztott vajjal, megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral. Fontos: a vajból és a fahéjas cukorból is hagyjunk 1-1 kanálnyit a tetejére. 
A téglalapot 6 egyenlő csíkra vágjuk a rövidebb oldalánál, majd a csíkokat egymásra helyezzük.
Kaptunk egy emeletes csíkot, amelyet további 6 kockára vágunk (én itt elméreteztem, 5 kockám lett csak).
A kockákat sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába sorakoztatjuk élével (most nézem, én nem is úgy tettem. Igazából így is szépre sült :D)Megkenjük a tetejét a maradék vajjal és fahéjas cukorral. Újabb 50 percig pihentetjük.
190 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

Címkék

Kelt Tészták