Mandulás-kakaós kalács

  • 2017.04.18.
  • 3

Húsvétra készítettem ezt az igazán finom kakaós kalácsot. Abszolút nem volt tervbe véve, de nagyon örülök, hogy megsütöttem. Egy jól záró frissentartó dobozban napokig puha marad (már ha megér több napot

Tészta:
50 dkg liszt + a nyújtáshoz
2.5 dkg friss élesztő
12 dkg cukor
7 dkg vaj
csipet só
1 tojás
2.5 del habtejszín
Töltelék:
5 evőkanál baracklekvár
3 evőkanál porcukor
5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
10 dkg szeletelt mandula

Kenéshez :
1 tojás
2 evőkanál tej

A lisztet tálba szitáljuk, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáaadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, sót, tojást és a langyos tejszínt. Alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk, majd letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. 
A lisztezett felületen átgyúrjuk a megkelt tésztát, majd kb. 30×50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a porcukorral elkevert kakaóval és szeletelt manulával. 
A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, mint a rétest. Éles késsel hosszában végigvágjuk, a két szálat egymással összefonjuk, koszorúvá hajlítjuk, majd a két végén összenyomkodjuk. 
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tejjel elkevert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük 45-50 perc alatt. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk. 
ui: Ha nem akarsz belőle koszorút készíteni, kettészedheted a tésztát, és két kisebb kalácsot is formázhatsz belőle.