Napraforgó

  • 2016.10.11.
  • 6

Hétvégén vendégeket vártunk, és szeretem mindig valamilyen újdonsággal meglepni őket. Ez most is sikerült. Pillanatok alatt elfogyott, legközelebb dupla adagból készítem  50 dkg liszt1 tojás + 1 a kenéshez140 g joghurt3 ek. olaj1.5 tk. só1 ek. cukor2 dl víz2 dkg élesztő (vagy egy instant)szezámmag töltelék: sonkatejfölmustárpizzakrém, pizza fűszerkeverék, oreganosajt igazából bármivel meg lehet tölteniAz élesztőt felfuttatjuk, de ha instant élesztőt használtok, mint ahogyan én is tettem, akkor a tészta hozzávalóit csak összedolgozzuk, és duplájára kelszetjük. 2 egyenlő részre osztjuk, és kb. 3 mm vastagságú kör alakra kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük (gáztepsi méret), megkenjük pizzakrémmel, fűszerezzük, rárakjuk az apróra szeletelt sonkát. Nálam ez volt a töltelék, de bármi mással elkészíthető. A másik lapot szintén kör alakúra nyújtjuk, és befedjük vele az előző lapot. Közepébe pohárral mélyedést készítünk, de arra ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a tésztát. Pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát, majd minden egyes tésztát  kétszer megtekerünk. Felvert tojással lekenjük, közepére szezámmagot szórunk, majd az egészet meghintjük reszelt sajttal. 180 fok kb. 25 perc.