Mákos guba, házi vaníliasodóval

  • 2014.12.23.
  • 2

Szinte elképzelhetetlen az ünnep a diós és mákos bejgli nélkül, de van egy másik nagy kedvenc is, az pedig a mákos guba, amit gyakran, ilyen formában készítek, mert még gazdagabb, ízekkel teli lesz. A házi vaníliasodótól pedig krémes és szaftos.Mákos guba, házi vaníliasodóvalHozzávalók egy 25x35x6cm-es tepsihez:12 db szikkadt kifli3 db tojás + 3 tojásfehérje1,2 l tej5 dkg vaj5 dkg mazsola5 + 10 dkg cukor1 teáskanál vanília kivonat20 dkg darált mák1 db kezeletlen citrom reszelt héja1 evőkanál kandírozott narancshéjA vaníliasodóhoz:3 db tojássárgája5 dkg cukor1 evőkanál sima liszt, vagy kukoricakeményítő5-6 dl tej1,5 teáskanál vanília kivonat, vagy 2 csomag vaníliás cukorElkészítés:A kifliket felkarikázva megpirítjuk.A tejet a vaníliával és a vajjal felforraljuk, a tojások sárgáját 5 dkg cukorral habosra keverjük, majd miután felforrt a tej, hozzákeverjük, ekkor le is vesszük a tűzről, már nem főzzük tovább.Beletesszük a citrom és narancshéjat és a mazsolát.A forró, vaníliás tejjel egyenletesen meglocsoljuk a pirított kiflikarikákat és bőven megszórjuk a darált, cukros mákkal és jól összeforgatjuk. Beletesszük a vajjal kikent, lisztezett tepsibe és elegyengetjük. A tetejére a tojások fehérjét két evőkanál cukorral kemény habbá verve elsimítjuk a tetején.Előmelegített sütőben 190 fokon, körülbelül 25-30 perc alatt, készre sütjük, míg szép aranybarnára pirul a tojáshab a tetején.A vanília sodóhoz a tojások sárgáját a cukorral, vaníliával, keményítővel fehéredésig keverjük, majd felöntve a tejjel felfőzzük, míg besűrűsödik. Arra vigyázva, nehogy túlfőzzük.Miután a mákos guba kellően összesült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd kockára vágva a vaníliasodóval tálaljuk.Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’Nagyon kellemes készülődést kívánok!Még több finomság:Túrós-kukoricapelyhes palacsinta, joghurtos málnávalPalacsintametélt torta dióval, baracklekvárralKölesfelfújt dióval és aszalt szilvávalVaníliás-zöldalmás rózsakalácsCsokoládé és lime mousse, málnával és balzsamecettel