Diós-céklás desszert karamellel

  • 2014.12.06.
  • 4

Egyik kedvencemből, céklából készült ez a különleges desszert. Tudom, sokan fanyalognak, hogy fúj, hogy lehet ebből a földes ízű zöldségféléből finom desszertet készíteni, de higgyétek el, régen én is így tettem. Egyedül céklasalátaként tudtam elképzelni, mert gyerekként, ahhoz szoktam hozzá.Aztán, elkezdtem kipróbálni, másféle elkészítéssel, köretként hasábokra vágva, barna cukorral és balzsamecettel sütve, krémlevesként, vagy nyersen vékonyra reszelve, saláta kiegészítőként és végül rávettem magam, hogy kipróbáljam süteményekben is. Most már tudom, hogy egy nagyszerű, egészséges és sokoldalúan felhasználható, olcsó alapanyag, amivel érdemes kísérletezgetni.Diós-céklás desszert karamellelHozzávalók:25 dkg cékla10 dkg liszt15 dkg cukor10 dkg darált dió10 dkg vaj4 db tojás1/2 csomag sütőpor1 teáskanál őrölt fahéja céklás tejszínhez:3 dkg finomra reszelt cékla3 dl tejszín5 dkg cukor1 db zselatin lapa karamellhez:4 evőkanál cukor1 dl tejszín2 dkg vaj1 csipet szódabikarbónaElkészítés:A céklát megmossuk, héjával együtt megfőzzük. A főzővízbe tegyünk egy kevés cukrot és sót.Miután puhára főztük, meghámozzuk és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk és a sárgájukat a cukor kétharmadával habosra keverjük, majd a vajjal is simára keverjük.Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a céklát, a darált diót és a fahéjat.A tojásfehérjét a maradék cukorral, kemény habbá verve, szintén hozzákeverjük a masszához, majd egy 35×20 cm-es vajjal kikent és lisztezett tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben 190 fokon 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.Diós-céklás desszert karamellelA céklás tejszínhez a tejszínt felforraljuk a cukorral és hozzákeverjük a finomra reszelt céklát és beletesszük az előzőleg hidegvízbe áztatott és kinyomkodott zselatin lapot. Az egészet elkeverjük és lehűtjük.A karamellhez a cukrot barnára pirítjuk, hozzáadjuk a vajat és a tejszínnel simára forraljuk, miközben beleteszünk egy csipet szódabikarbónát. Vigyázzunk, mert először nagyon habzik, de aztán kisimul.Tálaláskor a tésztából korongokat szaggatunk, az egyikre céklás tejszínt teszünk, ráhelyezünk egy másik korongot, arra karamellt, a tetejét megszórjuk egy pici darált dióval.Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’Még több finomság:Almás-diós palacsinta, karamellelAlmás-marcipános rolád, karamellel borítvaÁfonyás desszertHúsvét – Húsvéti gesztenyés kalácsKarácsonyi puha mézeskalács