Gombakrémleves, friss kakukkfűvel, sajtos ropogóssal

  • 2014.12.04.
  • 4

Ebben a hideg időben nagyon szeretjük a krémleveseket, mert egyszerűen elkészíthetőek, finom melegek és táplálóak. Ilyen, ez a barna csiperkéből készült gombakrémleves, egy pici kakukkfűvel és fehérborral ízesítve, sajtos ropogóssal.Tálaláskor a tetejére egy kevés habbá vert tejszínt csepegtettem és megszórtam egy pici reszelt citromhéjjal, amitől nagyon pikáns lett.Gombakrémleves, friss kakukkfűvel, sajtos ropogóssalHozzávalók 4 személyre:50 dkg barna csiperkegomba1 közepes fej vöröshagyma1 dl tejszín1 liter húsleves alaplé5 dkg vaj1 dl száraz fehérbornéhány kakukkfű levélsó, borsElkészítés:A gombát alaposan megmossuk, felszeleteljük. Egy nagyobb maréknyit félreteszünk, amit megpirítva levesbetétként használunk.A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjukA vajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát és kevés ideig együtt pirítjuk, sózzuk, borsozzuk és felöntjük a borral.Mikor kiforr a bor, hozzáadjuk az alaplevet és puhára főzzük a gombát.Botmixerrel simára mixeljük, majd hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk. A félretett gombaszeleteket pici vajon megpirítjuk.Tálaláskor a levesbe teszünk néhány pirított gombaszeletet kevés habbá vert tejszínt, meghintjük aprított kakukkfűvel és nagyon pici, reszelt citromhéjjal szórjuk.Sajtos ropogósHozzá sajtos ropogóst kínálunk, amit úgy készítünk, hogy a kiolvasztott, vajas-leveles tésztát vékonyra nyújtva az egyik felét megkenjük tejföllel, meghintjük sóval és megszórjuk reszelt sajttal.Az üresen hagyott felét ráhajtjuk, a széleit lenyomkodjuk. A tetejét szintén megkenjük tejföllel, reszelt sajtot szórunk rá. Derelyevágóval vékony rudakra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.Előmelegített sütőben, 220 fokon, 10 perc alatt pirosra sütjük.Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’Még több finomság:A hagyományos kicsit másképp… avagy erdei gombákkal bolondított gombapaprikás kakukkfűvel, házi szélesmetélttelZelleres burgonyakrémleves, diós-sajtos ropogóssalHúsvét – Kolbászos krémmel töltött tojás, kakukkfűvelTejszínes-parajos csirkemell kakukkfűvelMini hamburgerek csirkével, tejszínes-gombás mártással – Gombhoz a kabátot, azaz borhoz az ételt