Ökörszem áfonyával

  • 2014.10.09.
  • 3

Gyerekkorom kedvenc péksütije a túrós táska mellett az ökörszem volt, de ma már szinte alig találni olyan pékséget, ahol ugyanolyan finoman készítenék, mint régen. Sajnos ez jellemző az összes többi péksütire is. Az előző posztokban már említettem, hogy az ökörszem mintájára készítettem vaníliapudinggal, és különféle gyümölcsökkel ilyen kelt süteményt. Most pedig, elkészült a túrós változat egy kis áfonyával.Puha, finom kelt tészta, édes túróval, áfonyával töltve. Nagyszerű uzsonnára való a család minden tagjának. Nálunk a gyerek nem igen tud kibékülni sem az áfonyával, sem pedig a mazsolával, ezért neki általában készítek ezek nélkül, de szerintem ezek a hozzávalók, adnak egy kis pluszt a sütinek.Ökörszem áfonyávalHozzávalók 9-10 db-hoz:a tésztához:1,5-2 dl langyos tej, ha lehet házi5 dkg porcukor35 dkg sima liszt3 g száraz élesztő, vagy 1 dkg friss3 dkg vajElkészítés:A tésztához a hozzávalókat a fenti sorrendben bepakolom a kenyérsütőgép üstjébe: először a langyos tejet, majd a porcukrot, lisztet és a tetejére az élesztőt.Dagasztóprogramra állítom és bekapcsolom a gépet, majd mikor már a tészta összeállt, hozzáadom a langyos olvasztott vajat és hagyom, hogy jól bedagassza a gép.Én általában száraz élesztőt használok, de ha kenyérsütőgéppel készítem a tésztát és friss élesztőt teszek bele, azt is csak rámorzsolom a liszt tetejére, mert a gép tökéletesen eldolgozza és dagasztás közben picit melegíti is, így nagyon szép, kidolgozott kelt tésztát kapok.Ha kézzel készítjük a tésztát, akkor egy mokkáskanálnyi cukorral édesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk a friss élesztőt és úgy dolgozunk vele tovább.A hozzávalókat jól összegyúrjuk, lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes, hólyagos. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel. Majd enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk és 5 percig letakarva pihentetjük.a töltelékhez:25 dkg félzsíros túró10 dkg áfonya vagy 5 dkg mazsola1 tojás +1 sárgája5-6 dkg cukor1 dl tejföl1 db kezeletlen citrom reszelt héja1 teáskanál vanília kivonatMiközben a tészta kel, addig elkészítjük a tölteléket.Ehhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliát, az egész tojást, tejfölt, a reszelt citromhéjat és az egészet jól összekeverjük.Az áfonya szemeket megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk.A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval köröket szaggatunk belőle, majd a maradékot ismét összegyúrva kiszaggatjuk azt is.Mindegyik kör közepét a két hüvelykujjunkkal vagy egy kisebb átmérőjű pohár aljával kilapítjuk, fészket készítünk úgy, hogy körülbelül egy centis peremet hagyunk. Az így kiképzett fészkekben elosztjuk a tölteléket mindegyik süteményt kirakjuk ízlés szerinti elrendezésben áfonyával. De az áfonya szemeket bele is forgathatjuk a túrótöltelékbe. Az áfonya helyett, használhatunk mazsolát is.Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és a tészta peremét lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.Ökörszem áfonyávalA fent említett ökörszem mintájára készült vanília és citrompudingos-gyümölcsös sütik:Vaníliapudingos-szilvás kelt süteményCitromos-szedres süteményÁfonyás-vaníliás párnákHa tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’Még több finomság:Áfonyás-vaníliás párnákGőzgombóc – házi baracklekvárral, dióvalMini Pavlova őszibarackkal, áfonyávalKölesfelfújt dióval és aszalt szilvávalHázi rétes, aszúban párolt, narancsos almával töltve