Tejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos)

  • 2014.08.18.
  • 1

Vásárlás közben, a kicsi fiam kiszúrta, hogy lehet kapni kenyérlángost és mondta, hogy ő úgy szeretne olyat enni. Aztán, hosszas alkudozásba kezdtünk, hogy ne  vegyünk,  mert sütök én neki otthon, és ráadásul olyat, amilyet csak szeretne.Végül, sikerült rávennem, hogy válassza inkább az enyémet, de ragaszkodott hozzá, hogy legyen rajta sok szalonna és tejföl, mert azt nagyon szereti.A kenyérlángos olyan lett, amilyet akart, én pedig nagyon meg lettem dicsérve, ami nála nagy szó, ugyanis rettentően válogatós. Annak pedig, kifejezetten örültem, hogy a lila hagymát is, szó nélkül megette.A tésztához a lepénykenyér receptjét használtam.Tejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos)Hozzávalók egy nagy tepsihez:1 evőkanál napraforgó olaj2 dl langyos víz1 teáskanál só1 teáskanál cukor5 dkg világos rozsliszt25 dkg sima liszt3 g száraz élesztő vagy 1 dkg frissTejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos)a tetejére: 10 dkg füstölt szalonna10 dkg húsos szalonna pl. kolozsvári, vagy bacon3 evőkanál tejföl1 közepes fej lilahagyma3-5 dkg füstölt sajt1 duci gerezd fokhagymasó, borsElkészítés:A szalonnákat külön-külön felcsíkozzuk, vagy kockázzuk és kisütjük a zsírját, majd kivesszük a darabokat a zsírból és lecsepegtetjük.A kenyérsütőgép üstjébe a következő sorrendben behelyeztem a hozzávalókat: az olajat, vizet, sót, cukrot, liszteket és a tetejére pedig az élesztőt, majd dagasztó programon összedolgoztattam a tésztát.Ha nincs kenyérsütőgépünk, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha friss élesztőt használunk, akkor egy kevés langyos vízben oldjuk fel, mielőtt hozzádolgozzuk a többi alapanyaghoz.A hozzávalókat jól összegyúrjuk közepesen lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes, hólyagos. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.Majd enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk és 5 percig letakarva pihentetjük.Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.Tejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos)A tésztát normál tepsi méretűre kinyújtjuk és ráhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire.A tetejére egy gerezd fokhagymát megtisztítva, finom reszelőn lereszelünk és hozzákeverjük a tejfölhöz, kissé megsózzuk, borsozzuk és ezzel lekenjük a tésztát. Elosztjuk rajta a kétféle sült szalonnát, majd a félbevágott és felszeletelt lila hagymát és egy kevés füstölt sajtot.Betesszük az előmelegített sütőbe és 220 fokon, körülbelül 20 perc alatt készre sütjük, majd miután kivettük a sütőből rácsra téve hagyjuk hűlni.Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’Még több finomság:Lángos egyszerűenTejfölös-burgonyás pogi baconnel (extra puha)Bagett a legegyszerűbb kenyértésztábólRozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjalEgyszerű, házi kenyér