Szezámos lepénykenyér, fokhagymás vajjal

  • 2014.08.12.
  • 6

Párom kitalálta, hogy süssek lepénykenyeret a lecsó mellé, mert valamelyik tv csatornán látott ilyet és nagyon megtetszett neki, igaz ott nem lecsóhoz készült, hanem valamilyen húsos étel mellé. Nagyjából elmondta, hogy mire gondol, én pedig elkészítettem, ahogy én gondoltam.Nagyon jó ötletnek bizonyult, ugyanis, annyira jól sikerült, hogy napok óta csak ezt kérik a megszokott kenyér helyett. Felváltva készítem hol üresen, hol pedig szezámmal a tetején és fokhagymás vajjal kenve.Szezámos lepénykenyér, fokhagymás vajjalHozzávalók:1 evőkanál napraforgó olaj2 dl savó, vagy langyos víz egy kanál tejföllel keverve1 teáskanál só1 teáskanál cukor5 dkg világos rozsliszt10 dkg rétesliszt15 dkg sima liszt3 g szárazélesztő vagy 1 dkg frissa tetejére:2 dkg vaj1 gerezd fokhagyma2 evőkanál szezámmagElkészítés:A kenyérsütőgép üstjébe a következő sorrendben behelyeztem a hozzávalókat: az olajat, savót, sót, cukrot, liszteket és a tetejére pedig az élesztőt és dagasztó programon összedolgoztattam a tésztát.Ha nincs kenyérsütőgépünk, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha friss élesztőt használunk, akkor egy kevés langyos vízben oldjuk fel, mielőtt hozzádolgozzuk a többi alapanyaghoz.Szezámos lepénykenyér, fokhagymás vajjalA hozzávalókat jól összegyúrjuk közepesen lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes és hólyagokat vet.Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.Majd enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk és 5 percig letakarva pihentetjük.Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.A tésztát kissé kinyújtjuk, de elég csak kézzel másfél centi magasra, az ujjainkkal megnyomkodjuk és ráhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire. Konyharuhával letakarva ismét pihentetjük körülbelül 20 percig.Miután pihent, a tetejére egy gerezd fokhagymát megtisztítva, finom reszelőn lereszelünk és hozzákeverjük a langyos, olvasztott vajhoz és ezzel lekenjük a tészta tetejét.Betesszük az előmelegített sütőbe és 220 fokon, körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük, majd miután kivettük a sütőből rácsra téve hagyjuk hűlni.Szezámos lepénykenyér, fokhagymás vajjalHa tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’Még több finomság:Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjalFokhagymás joghurtban pácolt csirkemell, tejszínes trombitagombával, cukkínivel töltve, friss salátávalTúrós lepény, kapros-zöldséges tonhalraguvalFriss saláta Camembert-el, pirított szezámmaggal, fügés balzsamecettelSajtos-szezámos karfiol “roppancs”