Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal

  • 2014.07.14.
  • 6

Igazából, nem is tudom eldönteni, hogy ezt most kenyérnek, vagy zsömlének nevezzem-e, mindenesetre nagyon finomra sikeredett. Kívül ropogós héj, melyre finoman rápirultak a magvak, puha, foszlós kenyérbelső, enyhe vajas-fokhagymás aromával. A tésztáját tekintve, egy kevés, világos rozsliszttel és joghurttal gazdagítottam, így egy kissé másabb íze lett, mint a megszokott fehér kenyér. Egyetlen szépséghibája talán annyi, mivel vajjal kentem, a magvak nem tudtak rásülni, ezért fogyasztásakor lepotyogtak róla. De ez szerencsére, nem rontott az élvezeti értékén.Az íze egy kevés vajjal megkenve érvényesül csak igazán.Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjalHozzávalók:0,5 dl napraforgó olaj1 dl natúr joghurt3 dl langyos víz1,5 teáskanál só1 teáskanál cukor50 dkg kenyérliszt BL8010 dkg világos rozsliszt1 tasak szárított élesztőa tetejére:2 dkg vaj1 duci gerezd fokhagyma3-4 evőkanál magkeverékElkészítés:A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben beteszem a gépbe, dagasztó programon összedolgoztatom vele.Természetesen, kenyérsütőgép nélkül is elkészíthető a tészta. Ha friss élesztővel készítjük, egy kevés vízzel oldjuk fel az élesztőt úgy dolgozzuk össze a többi alapanyaggal.Miután a tésztát jól kidolgoztuk, letakarva egy tiszta konyharuhával, hagyjuk, hogy duplájára kelni körülbelül 30 perc alatt.Miután a tészta megkelt, óvatosan átdolgozzuk, átgyúrjuk, majd 5 percre letakarva hagyjuk pihenni.Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjalEzután a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen 2,5 cm magasra nyújtjuk, egy 8,5 cm átmérőjű fánkszaggatóval, vagy egy ilyen széles szájú pohár segítségével köröket szaggatunk a tésztából és egy sütőpapírral kibélelt, kapcsos tortaformába (28 cm) helyezzük egymás mellé őket. A szaggatás mentén maradó tésztát szintén óvatosan összegyúrjuk és kör alakra megformázva a többi mellé tesszük. Én 10 db bucit készítettem.Konyharuhával letakarva pihentetjük 20-25 percig, míg szépen megkelnek.Míg a tészta pihen, addig a sütőt 200 fokra előmelegítjük és párásítjuk.Egy nagyobb gerezd fokhagymát nagyon apró lyukú reszelővel belereszelünk a langyos olvadt vajba és jól elkeverjük. Miután a tészta megkelt, ezzel a fokhagymás vajjal megkenjük a tetejét és meghintjük a magkeverékkel.Az így előkészített tésztát betesszük az előmelegített sütőbe és 200 fokon, 25-30 perc alatt szép pirosas barnára sütjük.Rácsra téve kihűtjük és egy-egy bucit leválasztva fogyasztjuk.Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjalHa tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’Még több finomság:Bagett a legegyszerűbb kenyértésztábólFüstölt, fűszeres makréla saláta, almával, mézes-tormás joghurtos öntettelEgyszerű, házi kenyérTúrós-kukoricapelyhes palacsinta, joghurtos málnávalPillekönnyű, joghurtos édesburgonya (batáta) fánk