A nagy kedvenc újra: Túrós pite

  • 2014.06.23.
  • 8

Sok megkeresést kaptam a habos, vaníliapudingos, túrós pitével kapcsolatban, ezért úgy döntöttem, az egyszerűség kedvéért ismét kiteszem, hogy mindannyian lássátok. Azért is aktuális, mivel épp most készült nálunk újra. Igaz, most házi túróból, aminek az elkészítését is leírom majd, egy következő posztban. Fogadjátok sok szeretettel ezt az elképesztően finom sütit. Azt hiszem a kép magáért beszél…A pite tésztájának receptjét, egy kedves séf barátunktól kaptam, gondoltam, ki is próbálom. Elmondása szerint, sokkal egyszerűbb vele dolgozni, nem kell hűtőben pihentetni, és ezt a tésztát használhatjuk linzerekhez is.A jó túrós pitéhez, nagyon fontos a túró minősége! Én a túrótöltelékhez vanília pudingot készítek és tojáshabbal lazítom az egészet, így egy nagyon kellemes, krémes-habos tölteléke lesz a süteménynek.Nagyon jól sikerült. A tészta olyan lett, mint amilyennek lennie kell, puha és omlós, a töltelék pedig könnyű, krémes, vaníliás túró.Túrós piteHozzávalók a tésztához:A tepsi mérete: 25×35 cm50 dkg sima liszt25 dkg vaj25 dkg porcukor2 db tojássárgája1-2 evőkanál tejföl1 csomag sütőporA töltelékhez:1 kg félzsíros tehéntúró (házi túró)3+1 db tojás15 dkg cukor1-2 evőkanál tejföl2 dl tej1 db kezeletlen citrom reszelt héja1 teáskanál vanília kivonat1 evőkanál étkezési keményítő2 csapott evőkanál búzadara1 csipet sóElkészítés:Mivel, a tésztát nem kell pihentetni, ezért, érdemes először a túrótöltelékkel kezdeni.A töltelékhez először készítünk egy vanília pudingot, ehhez három tojást kettéválasztunk, a sárgáját egy közepes lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukor háromnegyedét, a vaníliát, a keményítőt és habverővel, jó alaposan kikeverjük fehéredésig. Hozzáadjuk a tejet és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni.A túrót, egy nagyobb tálba tesszük, belereszeljük a citrom héját, beletesszük a tejfölt, a búzadarát, és a már kihűlt vanília pudingot. Az egészet, gépi habverővel jó alaposan kikeverjük.A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, elfelezzük és lisztezett munkalapon, tepsi méretűre nyújtjuk és belehelyezzük a tepsibe.A töltelékhez, a tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval.Hozzákeverjük óvatosan a túróhoz és az egészet rásimítjuk a tésztára.A tészta másik felét is kinyújtjuk és ráhelyezzük a töltelékre. A tetejét megkenjük egy felvert tojással és villával egyenletesen megszurkáljuk.Előmelegített sütőben, 190 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.Miután megsült, hűlni hagyjuk, majd kockára vágjuk és a tetejét megszórjuk porcukorral.Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’Még több finomság:Túrós piteNarancsos túrós pite, házi túróbólFahéjas-rumos szilvás piteMeggyes piteKaramell habos almás pite