Kakukkfüves kacsamájpástétom portóival

  • 2014.05.11.
  • 1

Tökéletes reggeli fogás lehet, ez a kacsamájpástétom kakukkfűvel, kevés portóval, ropogós kenyérrel, friss, színes zöldségekkel.A májpástétomot kacsamáj helyett, kipróbálhatjuk csirkemájból is, úgy is nagyon finom.Kakukkfüves kacsamájpástétom portóivalHozzávalók:50 dkg pecsenye kacsamáj5 dkg füstölt szalonna1 fej vöröshagyma2 gerezd fokhagyma + 2 gerezd a tejbe1 db sárgarépa1 db fehérrépa0,5 dl portói15 dkg vaj3-4 ág friss kakukkfű3 dl tejsó, borsElkészítés:A májat előző este megmossuk, lehártyázzuk, szárazra töröljük, majd annyi fokhagymás tejbe áztatjuk amennyi ellepi.Másnap kivesszük a májat, megtöröljük, felkockázzuk.A füstölt szalonnát felaprítjuk, kisütjük a zsírját. A hagymát apróra vágva megpirítjuk a szalonna zsírján, hozzáadjuk a májat, átforgatjuk, ízesítjük sóval, borssal, majd hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt sárga és fehérrépát, a fokhagymát majd az egészet együtt pároljuk, míg a zöldségek megpuhulnak.Minél vékonyabbra vágjuk annál hamarabb.Mielőtt levennénk a tűzről, előtte pár perccel adjuk hozzá a kakukkfű leveleit és a portóit és forgassuk át az egészet, főzzük még 2-3 percig, majd kapcsoljuk le.Miután megpárolódott, vissza tesszük a kisütött szalonnát is és az egészet botmixerrel pépesítjük és a vajjal habosra keverjük. Kóstoljuk meg, ízesítsük még sóval, borssal, portóival.Miután elkészült, öntsünk kevés, olvasztott kacsazsírt a pástétomos edénybe, erre kanalazzuk a pástétomot, egyengessük el az edényben, majd a tetejére is öntsünk vékony réteg kacsazsírt. A tetejére szórjunk kakukkfű leveleket. Hűtőben tárolva, egy hétig is fogyaszthatjuk. Már ha kitart addig:)Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’Még több finomság:Roston sült vadlazacfilé padlizsánnal, kakukkfüves házi majonézzelKörtés-kakukkfüves kacsamáj tésztakosárban, portói mazsolamártássalSült tengeri halfilé, kakukkfüves, tejszínes gombamártássalOmlós kacsasült portóis meggyzselévelHázi csirkemájpástétom