Egyszerű cukros kalács

  • 2014.05.09.
  • 9

A reggeli tea, vagy kávé mellé ideális, ez az egyszerű, finom, cukros kalács. A belseje puha és foszlós, kívül pedig az édes-karamelles íze isteni, egy kevés vajjal, mézzel, vagy akár, egy kis házi lekvárral. De magában fogyasztva is tökéletes.Érdemes kipróbálni úgy is, hogy egy kevés, reszelt narancshéjat is teszünk a tésztájába, úgy még finomabbá, egy kevés fahéjjal pedig, még izgalmasabbá varázsolhatjuk.Egyszerű cukros kalácsHozzávalók:35 dkg finomliszt2 tojássárgája + 1 a kenéshez1,5 dkg friss élesztő3 dkg vaj2 dl (házi) tej2 evőkanál barna nádcukor1/2 citrom reszelt héja1 csipet sóa forgatáshoz:10 dkg barna nádcukor3 dkg vajElkészítés:Az élesztőt, egy deci langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk.A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, cukrot, reszelt citromhéjat és egy csipetnyi sót.Összegyúrjuk, közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat és jól kidolgozzuk, hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva, fél óráig kelesztjük.Miután a tészta megkelt, három egyenlő részre osztjuk, a három részből, egyenként, egyforma rudakat sodrunk, majd megkenjük őket olvasztott vajjal.Egy nagyobb tálcára rászórjuk a barna nádcukrot és mindegyik vajas rudat meghempergetjük a cukorban.A rudakat összefonjuk, majd a kalácstésztát sütőpapírral bélelt, gyümölcskenyér formába tesszük.Egyszerű cukros kalácsKonyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük. Mielőtt megsütjük, a tetejét óvatosan, hogy a cukor megmaradjon rajta, tojássárgájával lekenjük.Előmelegített sütőben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.Miután a kalács megsült, rácson hagyjuk kihűlni, majd felszeletelve tálaljuk.Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’Még több finomság:Süssünk kalácsot húsvétra!Variációk kalácsraVariációk kalácsra 2.rész – Mandulás kalács, mazsolás tekercsMarcipános kalácsMandulás kalács