Kókuszos-csokis minirétes

  • 2014.05.02.
  • 2

Tulajdonképpen ez nem is rétes, csak úgy nevezem, mert nem rétestésztából készül, hanem vajas-leveles tésztából. De a vékonyra nyújtott, leveles formája miatt, pont úgy néz ki. Persze, ha valakinek szimpatikusabb, természetesen készítheti réteslapból is.Ez a recept rendkívül könnyen elkészíthető, egyszerű és finom. Egyetlen negatívuma, hogy amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is tűnik. Sokféle töltelékkel készítettem már, ezek közül, most ezt a kókuszos-csokis verziót mutatom meg. Nagyon fontos, hogy a töltelékhez jó minőségű csokoládét használjunk, legalább 50% kakaótartalommal.Kókuszos-csokis minirétesHozzávalók: (3 kis rúd)1/2 csomag vajas-leveles tészta (3 lap)2 tojássárgája + 1 a kenéshez5 dkg magas kakaótartalmú csokoládé2 evőkanál mascarpone krémsajt3-4 evőkanálnyi kókuszreszelék1 evőkanál kukoricakeményítő3 dl (házi) tej1 evőkanál rumAz Aldiban kapható fagyasztott, vajas-leveles tésztalapokból készítettem, amiből most 3 lapot használtam. Ez pedig úgy néz ki, hogy egy csomag 500 g/6 db 10x20cm-es lapot tartalmaz.Mint azt az előző, vaníliás minirétesnél is írtam, a pudingot én mindig hagyományos módon készítem, mert a zacskós változatban van valami, amitől rosszul vagyok, valószínűleg, valamelyik adalékanyagra vagyok érzékeny. De nagyon egyszerűen, pillanatok alatt elkészíthető az itthoni változat, ráadásul még finomabb is!Elkészítés:Először elkészítjük a csokipudingot, amihez a tojássárgáját fehéredésig habosra keverjük a cukorral és a keményítővel, majd beletesszük a rumot és a tejet. Folyamatosan keverve, forrásig melegítjük, míg besűrűsödik.  Miután kellően besűrűsödött, lekapcsoljuk és beletördeljük a csokoládét és folyamatosan kevergetve elolvasztjuk benne, majd langyosra hűtjük. Ezután hozzákeverjük a mascarpone krémsajtot, amitől még selymesebb lesz a csoki töltelék.Kókuszos-csokis minirétesA vajas tésztalapot vékonyra nyújtjuk, majd a csokipuding egyharmad részével megkenjük, majd megszórjuk egy evőkanálnyi kókuszreszelékkel és a két szélét behajtva feltekerjük, mint a bejglit. Ugyanezt, megismételjük a másik két lappal is.A kész rudakat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, a tetejüket megkenjük egy-két csepp tejjel elkevert tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 190 fokon körülbelül 15-20 perc alatt szép, aranybarnára sütjük.Miután a rétes rudak megsültek, langyosra hűlve felszeleteljük, egy pici porcukorral megszórva tálaljuk.Kókuszos-csokis minirétesHa tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’Még több finomság:Mézes-gyömbéres almakrémleves, vaníliás minirétesselHázi rétes újratöltveRizses-barackos házi rétesTúrógombóc ízű házi rétesVajbabos házi rétes, camembertes mártással