Szardellás rucola saláta

  • 2014.04.29.
  • 3

A magyarul borsmustár elnevezésű rukkola, vagy ahogyan sokan ismerik, a rucola (toszkán elnevezése), friss, vitamindús leveleiből, finom salátát készíthetünk. Nem csak különleges mustárra, vagy tormára emlékeztető ízéért, hanem magas vitamintartalma miatt is, érdemes fogyasztanunk. Figyelemreméltó A-, C-, és K-vitamin-tartalma, de tartalmaz kalciumot és vasat is. Magas jódtartalma miatt, pedig segít a pajzsmirigyproblémák leküzdésében, emellett, folsav és béta-karotin is nagy mennyiségben van benne.Felhasználása sokrétű, kitűnő pestot készíthetünk belőle, nagyszerű rizottóhoz, pizzára, lepénykenyérre, spagettihez.Jól illik a sült, vagy füstölt halak mellé. Olívaolajjal, különféle sajtokkal, például kecskesajttal és más salátákkal együtt is, tökéletes.Én egy toszkán ihletésű salátát készítettem belőle, amihez napon szárított paradicsomot, kétféle olívabogyót és szardellát használtam, amiből az egyik fajta, kapribogyóval töltött volt. Persze, nem maradhatott ki a parmezán sem. Olaszos ízvilágú, gyors, egyszerű, ízletes saláta, amit érdemes kipróbálni.Szardellás rucola salátaHozzávalók 2 személyre:1/2 csomag rucola saláta1 szál újhagyma6-8 db szardella sima, vagy kapribogyós, (nálam mindkettő)4-5 db napon szárított paradicsom6-8 db olajbogyó zöld és fekete vegyesenparmezán sajt (Grana Padano)1 evőkanál balzsamecetextra szűz olívaolajsó, borsElkészítés:A salátát leöblítjük, lecsepegtetjük, papírtörlőn leszárítjuk.Az újhagymát felkarikázzuk, az aszalt paradicsomot kisebb darabokra vágjuk.Miután a salátáról felitattuk a vizet, tálba tesszük, hozzáadjuk az újhagymát, a szardellát, az olajbogyót, végül a szárított paradicsomot.Összeforgatjuk, meglocsoljuk a balzsamecettel és kevés olívaolajjal, ízesítjük sóval, borssal.Az egészet még egyszer, jól összeforgatjuk. Tálaláskor, a tetejét beborítjuk parmezán forgáccsal.Szardellás rucola salátaMég több finomság:Fokhagymás joghurtban pácolt csirkemell, tejszínes trombitagombával, cukkínivel töltve, friss salátávalTéli saláta, balzsamos sült céklával, batátával, mangalica sonkávalGyömbéres-fokhagymás csirkemell, fűszeres burgonyával, zöld salátávalPiskóta rolád majonézes salátával töltveMarhahús falatkák és fűszeres camembert sajt sütve, gyömbéres kivi salátával