Marcipános-narancsos sütemény csokival

  • 2014.04.14.
  • 6

Ez a süti, egy gyorsan és rendkívül egyszerűen elkészíthető, vendégváró, ami annyira finom, hogy miután valaki megkóstolja, garantáltan elkéri a receptjét.De ezt szerintem, nem is kell nagyon részletezni, elég annyi hozzá, hogy van benne marcipán, narancs és csoki és azt hiszem, ez mindent elárul. Finom, omlós, puha vajas piskóta,  benne és a tetején is, reszelt marcipán, a narancs íze felturbózva egy kis narancslikőrrel és a végén pedig, az a kis csoki a tetején, ami felteszi a koronát erre a csodára.Annyira ízlett a családnak is, hogy pillanatok alatt eltüntették az egészet és lelkemre kötötték, hogy a héten megsütöm újra. Ideális a húsvéti asztalra is.Marcipános-narancsos süteményHozzávalók (egy nagy gáztepsire való):25 dkg sima liszt15 dkg barna nádcukor8 db tojás20 dkg vaj (ebből a tepsi kikenéséhez is használunk)1 csomag sütőpor15 dkg marcipán4 evőkanál narancslekvár (házi)1 egész narancs leve és reszelt héja1 citrom reszelt héja + a felének a leve0,5 dl narancslikőr6 dkg olvasztott, étcsokoládé legalább 50% kakaótartalmúElkészítés:Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.Egy nagy tepsit kikenünk vajjal és kiszórjuk liszttel.A marcipánmasszát jól hűtsük le, hogy könnyen tudjuk reszelni.A tojásokat, két nagyobb tálba szétválasztjuk, majd a sárgájukhoz hozzáadjuk a cukor háromnegyedét és fehéredésig, habosra keverjük.Hozzádolgozzuk a puha vajat, a reszelt citrom és narancs héját és fokozatosan belekeverjük a narancs és a fél citrom kifacsart levét a narancslikőrrel és narancs lekvárral együtt habosra verjük.Apránként adagoljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és simára keverjük.Marcipános-narancsos süteményA tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval, hozzáadjuk a masszához a felét, ezzel simára keverjük.A marcipánt lereszeljük nagyobb lyukú reszelőn és a háromnegyedét beleforgatjuk a masszába. A maradékot meghagyjuk a tészta tetejére.A tojásfehérje, maradék részét, óvatosan beleforgatjuk a masszába, nagyobb mozdulatokkal, hogy ne törjük össze.Kivajazott és liszttel kiszórt tepsibe öntjük, elegyengetjük és a tetejére szórva a maradék reszelt marcipánt, betesszük sülni az előmelegített sütőbe.200 fokon 10 percig sütjük, majd a hőt lejjebb véve 180 fokra, 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.Miután megsült, a sütőt lekapcsolva, ajtaját résnyire nyitva hagyjuk és így hagyjuk hűlni a tésztát.A kihűlt tésztát kedvünk szerint formázva kiszaggatjuk. Én egy cakkos szélű sütiformával szaggattam ki, amitől nagyon kis helyesek lettek.A tetejére a csokoládét mikróban, vagy kis edényben felolvasztjuk, vigyázva, nehogy megégjen, belekanalazzuk egy nylon zacskóba, egyik sarka felé tereljük a csokoládét, majd egy csomóval szorosan elkötjük.A zacskó végén apró lyukat vágunk és a kifolyó csokoládéval, vékonyan megdíszítjük a kihűlt tésztát.Marcipános-narancsos süteményHa tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’Még több finomság:Marcipános kalácsMeggyes-csokis, mandulás süteményCsokis-banános zabpelyhes sütiNarancsos túrós pite, házi túróbólTejszínben sült, mézes-diós és narancsos-mákos házi rétes