Sós, foszlós kalács tejsavóból

  • 2014.04.09.
  • 8

Mint azt már írtam a diós tekercs receptjénél is, sokszor készítek itthon túrót, így mindig akad itthon tejsavó, ami a túró lecsepegtetése után megmarad. Ezt általában, frissen fel is szoktam használni kenyér, vagy kalács készítéséhez, ugyanis csodát művel a kelt tésztával. Ha viszont, nagyobb adagot készítek, akkor a fagyasztóba 2-3 dl-es adagokban elteszem és onnan használom olyankor, mikor épp nincs frissen. Hihetetlenül foszlóssá válik tőle a tészta, egyáltalán nem morzsálódik és csodásan puha, ruganyos még másnap is. De a tejsavó nem csak kelt tésztához jó, hanem a házi rétestészta készítéséhez is kitűnő.Ez a sós kalács, nagyszerű lehet a közelgő Húsvéti ünnepi asztalra, a sonka, kolbász, sárga túró és a reszelt torma mellé. A receptje pedig, ugyan az a kenyér recept, mint amit, rendszeresen sütök, annyi változtatással, hogy a 3 dl vizet cseréltem le a tejsavóra.Gazdagíthatjuk a kalácsot apróra vágott friss, vagy szárított fűszerekkel is, például rozmaringgal, bazsalikommal, medvehagymával, de akár, egy kevés reszelt fokhagymával is adhatunk neki egy kis plusz ízt.Sós, foszlós kalács tejsavóbólHozzávalók: 50 dkg BL 80 kenyérliszt1 tasak szárított élesztő/vagy 2,5 dkg friss3 dl savó (házi túró készítéséből maradt)0,5 dl olaj1,5 teáskanál só2 teáskanál cukorElkészítés:A tészta hozzávalóiból, közepesen kemény tésztát dagasztunk, jól kidolgozzuk, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen, körülbelül 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.Én a tésztához a hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe tettem, először az olajat, majd a meglangyosított savót, a sót és cukrot, majd a lisztet és a végén pedig az élesztőt.A gépet dagasztásra állítottam, majd miután a program jól összedolgozta a tésztát, hagytam azt a duplájára kelni.Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán, finoman átdolgozzuk, majd három egyforma részre osztjuk.A részeket egyenként, egyforma hosszú rudakká sodorva összefonjuk, mint a kalácsot.Liszttel kiszórt kenyér formába téve, tiszta ruhával letakarva 25-30 perc alatt duplájára kelesztjük.Sütés előtt a megkelt kalácsMíg a tészta kel, addig a sütőt előmelegítjük 190 fokra. Az aljába pedig egy vízzel teli kisebb edényt teszünk, hogy párás legyen a sütő, mert ettől szépen megnő a tészta sülés közben.Miután a tészta kellően megkelt, a tetejét lekenjük langyos vízzel és az előmelegített sütőben, először 10 percig 200 fokon, majd 190 fokra visszavéve a hőt, 40-45 perc alatt, szép barnára sütjük.Mikor megsült, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.Puha és foszlós kalácsHa tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’Még több finomság:A reggeli luxus: Tokaji aszúban párolt libamájpástétom, pirított kalácson, dijoni mustáros fügelekvárralMézes-datolyás kalácskákAlmás-narancsos kalácsVariációk kalácsra 2.rész – Mandulás kalács, mazsolás tekercsVariációk kalácsra