Fahéjas-mascarponés háromszögek

  • 2014.04.07.
  • 9

Lágy, kelt tészta, fahéjas mascarpone krémsajttal és egy kevés mazsolával. Egy nagyon egyszerű és finom, vendégváró sütemény receptet hoztam, amit a Szarvasi Mozzarella Kft. receptversenyén, március hónap legjobb receptjének választottak, amire igazán büszke vagyok Ezeket a puha, fahéjas háromszögeket, akár a Húsvéti locsolóknak is elkészíthetjük, biztosan sikerünk lesz velük.Sülés közben, a töltelék jól átitatja, szinte beleolvad a tésztába, ami ettől nagyon puha és lágy lesz és ahogy, a sütemény aljára folyik, ott egy kissé megkaramellizálódik a benne lévő cukor, ami még finomabbá teszi. Egyszerűen imádni való!Fahéjas-mascarponés háromszögekHozzávalók 12 személyre:60 dkg sima liszt5 dkg barna nádcukor2 db tojássárgája +1 a kenéshez3,5 dl tej2,5 dkg friss élesztő4 dkg vaj1 db kezeletlen citrom reszelt héja1 csipet sóA töltelékhez:12 dkg mascarpone10 dkg porcukor (nádcukorból)1 csapott evőkanál őrölt fahéj3 dkg mazsola0,5 dl rumElkészítés:A mazsolát kevés, vízzel elkevert rumba áztatjuk.Az élesztőt langyos tejben, pici cukorral felfuttatjuk.A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját és a maradék langyos tejjel összegyúrjuk.Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat. Közepesen lágy, kalácstésztává dagasztjuk. A tálban hagyva, a tetejét kevés liszttel meghintve, 25-30 percig langyos helyen kelesztjük.Fahéjas-mascarponés háromszögekA töltelékhez, egy tálban összekeverjük a mascarpone krémsajtot a porcukorral és a fahéjjal. Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra.Miután a tészta megkelt, 4 egyforma darabra osztjuk és mindegyiket kis cipóvá formázzuk. A cipókat egyesével, ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk és a fahéjas töltelék, egynegyed részével, egyenletesen megkenjük és megszórjuk egy kevés mazsolával.Feltekerjük, mint a bejglit és nagyjából, egyforma háromszögekre vágva, ráhelyezzük a rudat a sütőpapírral kibélelt tepsire. Majd a többi tésztával is ugyanígy járunk el.Egymás mellé helyezzük a tepsire a rudakat, kevés helyet hagyva közöttük.Konyharuhával letakarva hagyjuk körülbelül 15 percig kelni, majd a tetejüket egy-két csepp tejjel elkevert tojássárgájával, egyenletesen lekenjük és az előzőleg bemelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.Miután a háromszögek megsültek, hűlni hagyjuk őket, majd tálra rendezve kínáljuk.Fahéjas-mascarponés háromszögekHa tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’Még több finomság:Fahéjas-rumos szilvás piteKülöndíjas lettem a Kőteleki Kaptár mézes receptversenyén :)Mandulás süteményGyümölcskenyér karácsonyra, ahogy én készítemHázi rétes újratöltve