Tojásos galuska (nokedli) kolbásszal, medvehagymával

  • 2014.04.04.
  • 1

Nálunk, a tavasz egyik jellegzetes étele a tojásos galuska, azaz tojásos nokedli, fejes salátával. Azért is szeretjük nagyon, mert rendkívül gyorsan elkészül, még akkor is, ha nincs épp maradék nokedli a hűtőben.Mint, azt már írtam, egyik előző bejegyzésemben, a Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásban receptnél is, hogy nagyon szeretjük a tojásos nokedlit füstölt szalonnával. Most is így készült, de az ízeit tetézve egy kis parasztkolbásszal, újhagymával és medvehagymával.Viszont a szokásostól eltérően, nem fejes salátát, hanem káposztasalátát kínáltam mellé, ami nagyon jól passzolt ehhez a finom, gazdag ízvilágú fogáshoz.Tojásos galuska (nokedli) kolbásszal, medvehagymávalHozzávalók 4 személyre: 4 adag kész, kifőtt, galuska tészta6 db tojás15 dkg parasztkolbász5 dkg füstölt szalonna3 szál újhagyma5-6 levél medvehagymasó, bors ízlés szerintElkészítés:Egy nagyobb, tapadásmentes edényben, a szalonnát apróra vágjuk, kipirítjuk a zsírját, majd hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, a kolbászt és az egészet összeforgatva, néhányszor megkeverve, hagyjuk egy kicsit pirulni.Amikor a kolbász zsírja elkezd kisülni, a tojásokat egyenként felütjük, és hozzáadjuk. Ízlés szerint, sózzuk, borsozzuk, ügyelve arra, hogy a szalonna és a kolbász is sós.Mikor a tojás alja elkezd sülni, hozzákeverjük a kifőtt galuskát (nokedlit) és jó alaposan összekeverjük az egészet.Addig sütjük, míg a tojás nagyjából rásül a galuskára, ekkor megszórjuk apróra vágott medvehagymával és tálaljuk.KáposztasalátaA káposztasalátához a hozzávalók:1 kisebb fej, fehér káposztaecet, só, bors, cukor, őrölt köményElkészítés:A káposztasalátához a káposztát, miután a külső, csúnyább leveleitől megszabadítom, alaposan leöblítem, negyedekbe vágva, vékony szeletekre gyalulom, majd kissé besózom és kézzel jól megtördelem, hogy a rostjai megpuhuljanak, majd meghintem őrölt köménnyel és frissen őrölt borssal.Egy kancsóban elkészítem hozzá a levet a cukorból, ecetből és hideg vízből ízlés szerint, majd felöntöm a káposztát vele, hogy ellepje. Jól összekeverem és a hűtőbe téve hagyom, hogy összeérjenek az ízei.Tojásos galuska (nokedli) kolbásszal, medvehagymávalHa nincs maradék galuska tésztánk, pillanatok alatt elkészíthetjük:Hozzávalók 4 személyre:45 dkg liszt, én általában, réteslisztből készítem4 db tojás (L-es méret)2,5 dl víz1 teáskanál sóElkészítés:Nagyobb fazékban, kevés sóval, vizet forralunk.Míg a víz felforr, tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót és az egyenként, külön tálkában felvert tojásokat és a vizet. Egy fakanállal, nagy mozdulatokkal összekeverjük a tésztát, nem kell simára kidolgozni, csak amolyan, tessék-lássék módon összekeverjük. Ha túl kemény, öntünk még hozzá, egy kevés vizet.Miután a víz felforrt, az edény tetejére téve a nokedli szaggatót, egy adag tésztát szedünk bele és vízszintes, húzó-toló mozdulatokkal, beleszaggatjuk a forrásban lévő vízbe.Miután végeztünk egy adaggal, egy tiszta fakanállal megkeverjük és mikor feljönnek a víz felszínére kimerjük, folyó vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük.Egy tálba téve kevés olvasztott kacsazsírral, vagy olajjal meglocsoljuk és jól összekeverjük.Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’Még több finomság:Gyors vacsora maradékból – avagy, a galuska (nokedli) utóélete – Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásbanTavaszi, tonhalas spagetti medvehagymával5 medvehagymával készült ínycsiklandó fogásZöldfűszeres túrókrém, kőrözött, tojáskrém paprikában tálalvaVajbabos csirkerolád, camembertes zöldsalátával