Tavaszi zöldségleves medvehagymás csirkemell galuskával

  • 2014.03.18.
  • 9

Hála az égnek, végre itt a tavasz és vele együtt, sokak nagy kedvence a medvehagyma is. Nálam is készül egy-két étel, amit finomabbá, különlegesebbé teszek vele. Nagyon szeretem a zöld fűszernövények friss zamatát, előszeretettel használom is őket, mivel sokkal finomabbak és intenzívebb az ízük, mint a szárított változatuknak és az ételeknek nagyon finom ízt adnak.Ezt az egyszerű, mégis nagyon ízletes, gyorsan elkészíthető levest, azzal tettem különlegessé, hogy nem egyszerűen kockára vágva tettem hozzá a csirkehúst, mint egy raguleveshez, hanem egy régebbi receptem alapján, a sonkás vajgaluska mintájára, a húsból készítettem a levesbetétet és azt ízesítettem medvehagymával.Nagyon tetszett és ízlett a családnak, szeretik, hogy változatosan készítem az ételeket és mindig tartogatok számukra valami meglepetést, egy-egy új étellel.Tavaszi zöldségleves, medvehagymás csirkemell galuskávalHozzávalók 4 személyre:20 dkg csirkemell filé5-6 db medvehagyma levél3 csapott evőkanál búzadara1 tojás2 dkg vaj1 kis fej vöröshagyma10 dkg gomba1 kisebb darab cukkini3-4 szál sárgarépa2 szál fehérrépa1 db kisebb zeller (negyed)1 kis fej karalábé2 dkg kacsazsír1 mokkáskanál őrölt köménysó, bors1,2-1,5 dl vízElkészítés:A zöldségeket megtisztítjuk, a gombának a héját nem kell lehúzni, elég ha kefével alaposan megsikáljuk és jól leöblítjük. A répákat felkarikázzuk, a többi zöldséget pedig, nagyjából egyforma méretű kockákra vágjuk.A galuskához a csirkemell filét késes aprítóban megdaráljuk, vagy nagyon apróra vágjuk a vöröshagyma felével. Tálba téve hozzáadjuk a tojást, a puha vajat, az aprított medvehagymát és a búzadarát. Egy nagyobb csipet sót és néhány tekerésnyi friss borsot is adunk hozzá, majd az egészet jól összekeverjük és 15 percig hagyjuk pihenni.Tavaszi zöldségleves, medvehagymás csirkemell galuskávalEgy fazékba tesszük a  kacsazsírt,  megdinszteljük benne a hagyma másik felét apróra vágva. Beletesszük a zöldségeket és néhányszor átforgatva, megpirítjuk a hagymás zsíron, közben sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk az őrölt köményt, majd felengedjük vízzel, és addig főzzük fedő alatt, amíg a galuska pihen.Miután letelt a galuska massza pihenőideje, két evőkanál között, amiket előtte belemártunk a forró levesbe, megformázzuk a csirkemell galuskákat és beletesszük a levesbe, majd addig főzzük, míg a galuskák és a zöldségek is teljesen átfőnek. Ez körülbelül 15-20 perc, fedő alatt.Megkóstoljuk és ha szükséges, utána ízesítünk sóval, borssal, majd tálaljuk a kész levest.Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’Még több finomság:Temesvári sertésragu "reform" galuskávalHúsvét – Báránytekercs medvehagymás juhtúróval töltve, tejes puliszkávalEgyszerű dara(gríz)galuska levesGyors vacsora maradékból – avagy, a galuska (nokedli) utóélete – Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásbanCsirkemell rolád, hercegnő burgonyával, citromos borsmártással