Rizses-barackos házi rétes

  • 2014.03.08.
  • 4

Jó pár napja nem jelentkeztem új recepttel, ugyanis nagyon beteg voltam, így sem kedvem, sem energiám nem volt sütni-főzni, írni. Persze, azért készült étel, de mivel az egész családon végigsöpört az influenza, így csak amolyan kímélő, diétás, egyszerű ételeket ettünk. Ezt a finom rétest, amit most hoztam, ezt sem most készítettem, hanem a gépemen levő, még publikálásra váró gyűjteményemből származik. De mivel, ez egy nagyszerű desszert hétvégére, ezért most megosztom, hátha valaki kedvet kap hozzá és elkészíti.Természetesen, ha nincs kedvünk a rétestésztával pepecselni, készíthetjük az üzletekben kapható rétes vagy akár leveles tésztából is. De megéri házi tésztával készíteni, mert azért érezhető a különbség.A tejberizses töltelékhez, használhatunk barackbefőtt helyett, bármilyen más friss, vagy akár fagyasztott gyümölcsöt is. De ha csokidarabokkal szórjuk meg a tejberizst, úgy is nagyon finom.Rizses-barackos házi rétesHozzávalók a tésztához, 2 rúdhoz:35 dkg liszt fele sima, fele rétes4 dkg kacsazsír1 db felvert tojás fele1,5 dl meleg víz1/2 teáskanál só1/2 teáskanál 10%-os ecetElkészítés:A tésztához a lisztet átszitáljuk és a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, majd a meleg vízben feloldjuk a sót és belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet) jól kidolgozzuk 10-15 perc alatt. Akkor jó, mikor fényes, hólyagos a tészta és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Amikor a tészta teljesen összeállt, akkor néhányszor odacsapkodjuk az deszkához, majd kétfelé vágjuk, két bucit formázunk belőle és beolajozzuk a felületüket és letakarva, fél órát, langyos helyen pihentetjük.Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Én a tejberizst mindig így készítem: kerek szemű, rizottó rizsből, amit előtte alaposan átmosok, hogy ne legyen a kész tejberizsnek kesernyés mellékíze. Először vízben teszem oda főni, mert így sokkal hamarabb megfő, mintha csak tejben főzném és mindig adok hozzá egy jó adag vajat, amitől isteni finom és krémes lesz. A cukrot ízlés szerint tegyük bele és mivel, a barackbefőtt is édes, ezért óvatosan bánjunk vele.Rizses-barackos házi rétesA töltelékhez, 2 rúdhoz:1 üveg házi felezett őszibarack befőtt, ha nincs, akkor konzerv20 dkg kerek szemű rizs1 liter házi tej5 dkg vaj5 dkg barna nádcukor1 teáskanál vanília kivonat1 kezeletlen citrom reszelt héjaha szükséges 2-2 evőkanál búzadaraA rizst hideg vízben, többször átmossuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Beletesszük a vajat, és gyakran kevergetve addig főzzük, míg a vizet mind beissza, ekkor apránként hozzáadjuk a tejet egy csipet sót, a cukrot és a vaníliával, a reszelt citromhéjjal ízesítjük. A tejben megfőzzük a rizst, közben gyakran keverjük meg, majd amikor már kellően megpuhultak a rizsszemek, lekapcsoljuk a tüzet és fedő alatt, hagyjuk még egy ideig puhulni.Nem baj, ha az összes tejet felszívja és sűrű lesz, mivel a töltelékbe nem kell hígnak lennie.A barackokat kissé csepegtessük le a levétől, majd szeleteljük fel ízlés szerint, vékony gerezdekre vagy kisebb kockákra.Rizses-barackos házi rétesA tésztát miután eleget pihent, tiszta abroszon, vékonyan kihúzzuk, a széleiről a vastagabb részeket lecsipkedjük. Hagyjuk kicsit szikkadni, de arra vigyázzunk, hogy ne szárítsuk meg nagyon, mert akkor a feltekerésnél törik. A felületét kenjük meg egy kevés olvasztott zsírral, vagy olajjal, mielőtt rátesszük a tejberizs és a gerezdekre vágott barack felét. Ha nagyon szaftos a töltelékünk, szórjunk rá egy-két kanálnyi búzadarát.Osszuk el a tölteléket a tésztán úgy, hogy a széleit hagyjuk üresen, majd az abrosz segítségével a két hosszabbik oldalát hajtsuk fel 5 cm-es sávban. Majd szintén az abrosz segítségével tekerjük fel lazán a tésztát, mint a bejglit. Majd helyezzük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire.A másik gombóc tésztát is ugyan így húzzuk ki és töltsük meg a megmaradt tejberizzsel és barackkal, majd tegyük a másik rétes mellé. A tetejüket kenjük le a megmaradt felvert tojással.Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt süssük szép, aranybarnára, ropogósra a rétest. Miután megsült, hagyjuk hűlni, majd felszeletelve és porcukorral megszórva kínáljuk.Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’Még több finomság:Házi rétes újratöltveTejszínben sült, mézes-diós és narancsos-mákos házi rétesHázi rétes, aszúban párolt, narancsos almával töltveMandulás-őszibarackos rétesTúrógombóc ízű házi rétes