Marcipánnal töltött, szilvalekváros kiflik

  • 2014.02.07.
  • 2

Ismét, egy nagyon finom sütit hoztam. Puha és foszlós töltött kifliket, belül marcipán töltelékkel, amit leheletnyi házi fahéjas-szilvalekvár takar. Ugyan az a lekvár, ami ezekbe a diós-szilvalekváros mini csigákba is került. Mivel, állandóan próbálok változatos tízórait csomagolni az én kis drágaságomnak, így örökké variálok. Ezek a kiflik, a Csokis-narancsos kiflik mintájára készültek, ugyan abból a tésztából, de más ízvilággal. Nagyon ízlett mindenkinek itthon, így ez is felkerült, a gyakran készítendők listájára, a többi finomság mellé.Marcipánnal töltött, szilvalekváros kifliHozzávalók 16 darabhoz:30 dkg finomliszt20 dkg fehér tönkölyliszt6 dkg barna nádcukor3 db tojássárgája + 1 a kenéshez4 dkg vaj2,5 dl (házi) tej3 dkg friss élesztő2 evőkanál rum15 dkg marcipán massza10 dkg szilvalekvár1 csipet sóElkészítés:A tejet meglangyosítjuk, majd a felét egy kis tálkába tesszük, elkeverünk benne egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk.A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, a maradék tejet és cukrot, a tojások sárgáját, rumot és a felfutott élesztővel együtt, lágy tésztát keverünk, először csak fakanállal, majd mikor a tészta összeállt, kézzel dolgozzuk ki. Miután a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat is.Mikor a tészta fényes és hólyagos, a tetejét kevés liszttel megszórjuk és egy tiszta ruhával letakarva, langyos helyen, kb. 25-30 perc alatt, duplájára kelesztjük.Mikor megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk és egy kissé átdolgozzuk a tésztát, óvatosan, hogy ne tegyük tönkre, átgyúrjuk. Sodrófával, fél centi magas, kör alakká nyújtjuk.A marcipán masszát 16 részre vágjuk,A kinyújtott tésztát 16 cikkre szeljük, mindegyik háromszöget megkenünk szilvalekvárral és egy-egy darab marcipánt a tészta szélesebb feléhez téve, a kör közepe felé feltekerjük, egyenként őket.Marcipánnal töltött, szilvalekváros kifliSütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és hagyjuk 10 percig kelni. Sütés előtt lekenjük a kifliket tojássárgájával és előmelegített sütőben, 180 fokon, körülbelül 20 perc alatt, gyönyörű, aranybarnára sütjük.Miután megsültek, rácsra téve, hagyjuk kihűlni.Még több finomság:Gőzgombóc marcipánnal, vörös áfonyávalMarcipánnal töltött, aszaltszilvás bejgliCsokis-narancsos kiflikMarcipános kalácsA reggeli luxus: Tokaji aszúban párolt libamájpástétom, pirított kalácson, dijoni mustáros fügelekvárral