Gyors vacsora maradékból " avagy, a galuska (nokedli) utóélete " Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásban

  • 2014.02.02.
  • 0

A csirkepörkölt mellé rendszeresen, több galuskát (nokedli) készítek, mivel tudom, hogy ha elfogy a pöri, akkor a maradékból isteni finom tojásos nokedli lesz, egy kis füstölt szalonnával (mindig így készítem, Ati kimondottan így szereti).Viszont, egy hirtelen ötlettől vezérelve, most nem így végezte, hanem egy nagyszerű sonkás-kukoricás sajtmártásban fürdőzve. Mondanom sem kell, amilyen gyorsan elkészült, olyan hamar el is tűnt.Az a jó ebben a mártásban, hogy nagyon sokféleképpen variálhatjuk. Rendkívül gyorsan és könnyen elkészíthető, ráadásul nagyon finom. Készíthetjük kukorica helyett brokkoli, vagy karfiol rózsákkal, zöldborsóval, cukkinivel, de akár friss, vagy szárított gombafélékkel is. Többféle sajttal és más-más fűszerezéssel. A család garantáltan hálás lesz érte, bármilyen összeállításban is tesszük eléjük, az asztalra. Természetesen, ha nincs maradék galuskánk, akkor pár perc alatt azt is elkészíthetjük, de ha nincs kedvünk pepecselni vele, főzzünk hozzá tésztát.Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásbanHozzávalók 4 személyre:4 adag maradék galuska (nokedli) tészta15 dkg sonka10-12 dkg sajt (én edamit használtam)10 dkg kukorica (nálam fagyasztott)2 teáskanálnyi aprított petrezselyemzöld (nálam fagyasztott)1 duci gerezd fokhagyma4 dkg vaj2 csapott evőkanál liszt3-4 dl tejfrissen reszelt szerecsendiósó, borsElkészítés:A sonkát vékony csíkokra vágjuk. A sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.Egy magasabb falú serpenyőben a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és világosra pirítjuk, (besamel mártást készítünk) majd felöntjük annyi tejjel, hogy kellemesen sűrű mártást kapjunk, de ne felejtsük el, hogy a sajt is sűríteni fog rajta és teljesen csomómentesre keverve összeforraljuk. Még krémesebbé tehetjük, ha a tej egy részét egy kis tejszínnel helyettesítjük. Ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, frissen reszelt szerecsendióval, és belereszeljük a gerezd fokhagymát is.az elkészült mártásHozzáadjuk a reszelt sajtot és jól elkeverjük, hogy elolvadjon benne, majd beletesszük a sonkát és a kukoricát is.Pár perc alatt készre főzzük, majd a végén hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.a hozzáadott galuskávalA galuskát hozzáforgatjuk, megvárjuk, míg jól összeforr és már tálalhatjuk is.Tálaláskor még, plusz megszórhatjuk reszelt sajttal is, de anélkül is tökéletes.Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásbanMég több finomság:Pizza házilag: sonkás bazsalikomos, csirkemájragusSütőtökös, sonkás házi metélt, bazsalikommalRozmaringos, sonkás-zöldséges rántottaZsályás sajtleves, sonkás vajgaluskávalBabkrémmel töltött gőzgombóc, paprikás sajtmártással