Túrós mini palacsinta, ribizlimártással

  • 2013.12.17.
  • 5

A gépemen, a recepteket rendezgetve, találtam egy-két gyöngyszemet, amik, nem is tudom, milyen okból kifolyólag, nem kerültek fel a blogra, viszont szerintem megérdemlik, hogy megosszam őket. Ez a túrós mini palacsinta recept is, ezek közé tartozik. Szerintem, érdemes elkészíteni, egy próbát megér. Azért is teszem most ki ide, mert egyszerűsége ellenére, szépen tálalva, igazán ünnepi desszert válhat belőle.Túrós mini palacsinta, ribizlimártássalHozzávalók 4 személyre:25 dkg túró15 dkg liszt1 púpozott evőkanál burgonyakeményítő3 evőkanál cukor3 tojás175 ml tej1 csipet só2 evőkanál olaj + a sütéshez1/2 kezeletlen citrom, reszelt héja1 teáskanál vanília kivonat, vagy 1 cs vaníliás cukorElkészítés:A tésztához, a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citrom héját, a vaníliát és fehéredésig keverjük.A túrót, először villával összetörjük, majd hozzákeverjük a habos tojássárgájához. Majd apránként, hozzászitáljuk a keményítővel elkevert lisztet és felváltva adagolva a tejjel, simára keverjük. Majd hozzákeverjük az olajat is.A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipetnyi sóval és óvatosan, nagy mozdulatokkal, egyenletesen elkezdjük hozzákeverni a masszához.Felhevített serpenyőben egy evőkanálnyi olajat eloszlatunk, majd egy-egy kanálnyi masszát elterítünk benne. Mindkét oldalukat szép pirosra sűtjük, ha nagyon gyorsan sülne, vegyük lejjebb a lángot alatta, nehogy hirtelen megégjen.Miután megsültek a palacsinták papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat.Túrós mini palacsinta, ribizlimártássalA mártáshoz:30 dkg ribizli, vagy más savanykás gyümölcs (fagyasztott)ízlés szerint cukor1 kiskanál keményítő1 csipetnyi fahéj1 késhegynyi őrölt szegfűszegA mártáshoz használhatunk más gyümölcsöt is pl. málnát, epret, áfonyát.Én ribizliből készítettem, mivel ez volt a fagyasztóban.A fagyasztott ribizlire szórtam két evőkanál cukrot, hagytam, hogy szobahőmérsékleten felengedjen, majd (egy keveset félretéve díszítésnek) villával összetörtem és egy sűrű szövésű szűrőn átpasszíroztam.Az átpasszírozott gyümölcsöt mártásos edényben felmelegítjük, majd ízlés szerint adunk még hozzá cukrot és a fűszereket.Egy kis edényben, egy evőkanál vízzel elkeverünk egy kiskanál keményítőt és ezzel besűrítjük a mártást, hagyjuk felforrni, majd levesszük a tűzről.Hagyjuk kissé hűlni, majd a palacsintákhoz kínáljuk.Még több finomság:Kecskesajttal töltött káposztás fánk, zöldfűszeres mártogatóssalKelkáposzta tekercsek sajtmártássalAlmás-diós palacsinta, karamellelMini hamburgerek csirkével, tejszínes-gombás mártással – Gombhoz a kabátot, azaz borhoz az ételtMandulás-almás tekercs, fűszeres narancsmártással