Karácsonyi puha mézeskalács

  • 2013.11.30.
  • 9

A mézeskalács készítése ilyenkor, a Karácsonyvárás időszakában,  szinte kötelező azoknál a családoknál, ahol kisgyermekek vannak. Annyira szuper elfoglaltság, ahogy a kicsi kezükkel nyomkodják, nyújtják a tésztát, majd hosszas válogatás után, kiválasztják a megfelelő formákat és készítik a tésztából a csillagokat, holdakat, fenyőket, szívecskéket, harangokat.  Aztán a szorgos kis kukták alig várják, hogy megsüljenek a finom, illatos kis formák, hogy neki álljanak díszíteni, és közben az egész konyha úszik a lisztben és ragacsos cukormázban. Nálunk legalábbis így működik a dolog. A kisfiam Ati, akiről már írtam itt a blogban, nem igazán édesszájú gyerek, nem rajong a nagyon édes sütikért, sem a csokiért. Ezért nagy szó, ha Ő dicsér, mint, ahogy azt ma délelőtt tette, miközben ette a tegnap kisült mézeskalácsot, így szól:- Anya, tudod milyen ez a süti? Olyan, hogyha egyet megeszel, többé már nem tudod abbahagyni!Azt gondolom, ettől nagyobb dicséret nem is kell. Már most azt kérdezgeti, hogy ugye csinálunk még ilyet karácsonyra?Persze, ezek a mézeskalácsok nem a profik által, művészi dekorációval készülők. De azt hiszem, hogy azok, amiket együtt készítünk a gyerkőccel, azok a legszebbek, mindennél többet érnek.Szóval, ez a mézeskalács ilyen szép, puha, finom és omlós. Miután megsül, rögtön fogyasztható, nem kell várni, míg visszapuhul.Karácsonyi puha mézeskalácsHozzávalók (3 nagy tepsi)60 dkg liszt (nálam fehér tönköly)10 dkg méz (nálam akác)25 dkg porcukor20 dkg szoba hőmérsékletű vaj4 db tojás1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék2 db tojássárgája a kenésheza cukormázhoz:1 db tojásfehérje20 dkg porcukorpár csepp citromléElkészítés:Nagyobb tálba tesszük a porcukrot, hozzáadjuk a vajat és a tojásokkal, a mézzel habosra keverjük. Folyamatos keverés közben hozzászitáljuk a lisztet, beletesszük a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket. Homogén állagúra keverjük. Egy nagyon sűrű, ragacsos masszát kapunk. Ne ijedjünk meg, össze fog állni szépen nyújtható tésztává. Takarjuk le és tegyük a hűtőszekrénybe egy éjszakára. Én hagyom állni fél-egy órát és akkor kikaparom a lisztezett deszkára, összegyúrom és úgy teszem vissza a tálba, hogy egy kicsit kilisztezem a tál alját.Másnap, egy órával előbb kivesszük a hűtőből, hogy átvegye a konyha hőmérsékletét.Lisztezett deszkára tesszük és fél centi vastagságra nyújtjuk és süteménykiszúróval kiszaggatjuk, különböző formákra.Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, kis távolságra egymástól, nehogy összesüljenek. Mielőtt betennénk sülni, a tetejüket lekenjük tojássárgájával.Ha magvakkal szeretnénk díszíteni, azt a kenés előtt tegyük meg, kissé nyomkodjuk a tésztába a magokat és így kenjük le.Előmelegített, nem túl forró sütőben kb. 180 fokon, 6-8 perc alatt, világosbarnára sütjük. Vigyázzunk, mert ha már a 2.-3. tepsivel sütjük, a sütő hőfoka egyre magasabb, így a következő adag hamarabb sülhet, akár meg is éghet. Ne hagyjuk őrizetlenül!Miután megsültek, hagyjuk teljesen kihűlni és ezután lehet díszíteni cukormázzal.A cukormáz elkészítéséhez a tojásfehérjét folyamatosan keverjük és fokozatosan adagoljuk hozzá az átszitált porcukrot, amíg sűrűn folyóssá válik, keverés közben, adjunk hozzá pár csepp citromlevet. Ettől szép fényes lesz a máz. Természetesen, egy-egy csepp ételfestékkel színezhetjük is a mázat.A tojásfehérjét a cukorral nem habosra kell verni, hanem csak keverni, míg kifehéredik az egész massza.Tegyük a kész masszát egy nylon zacskóba, egyik sarka felé toljuk le és kössük meg egy csomóval a zacskót, közvetlenül a massza felett. A sarkát ollóval vágjuk le, de csak nagyon pici lukat vágjunk, hogy szép, vékony csíkokkal tudjuk díszíteni.Karácsonyi puha mézeskalácsÉs már hozzá is láthatunk a figuráink díszítéséhez. Kedvünk szerint pingálhatjuk őket különféle motívumokkal.Ha az egész felületét szeretnénk fényes, mázzal bevonni, akkor hagyjuk kissé folyósabbra a mázat és ha rákenjük akkor elterül. Színes szórócukorral, vagy díszítő, cukor gyöngyökkel is dekorálhatjuk.Ha a mézeskalácsokat díszként szeretnénk használni, akkor még sütés előtt, ahogy a tepsibe tesszük őket, vastagabb szívószállal lukasszuk ki, hogy szalagra tudjunk fűzni őket. Sülés után ez már nehezen kivitelezhető, mert elreped a tészta.Ha netán mégis túlsütnénk és keményebbé válna a mézeskalács, tegyük jól zárható dobozba és tegyünk melléjük néhány almagerezdet és így, újra megpuhul a mézeskalácsunk.Holnap már Advent első napja lesz és egyben az első vasárnap, mikor meggyújtjuk az Adventi koszorún az első gyertyát. Éppen ezért, innen kívánok nagyon kellemes, meghitt készülődést és várakozást Karácsonyig minden kedves Olvasómnak!Még több finomság:Gyümölcskenyér karácsonyra, ahogy én készítemPuha, vajas kifliÁldott, békés karácsonyt kívánok!