Burgonyás pogácsa libazsírral

  • 2013.11.27.
  • 7

A Márton napi, sült libacombok maradéka ez az isteni, fűszeres libazsír, amit eltettem és úgy őrizgetem, mintha valami kincs lenne. Nem lehet csak úgy, akármire elhasználni! Meg kell adni a módját, hogy még ízlelgesse az ember.  Érezze, hogy ebben a zsírban sültek tökéletesre azok a csodás, fűszeres, omlós libacombok.Azt gondolom, hogy az egyik legjobb dolog, ami készülhet vele, illetve belőle az a burgonyás pogácsa. Ezekben a kis, puha pogikban tovább él az íz, a fűszerek aromája és jólesik elmajszolni őket egy jó meleg, tartalmas, csülkös bableveshez, amihez készültek.Burgonyás pogácsa libazsírralHozzávalók: 40 dkg simaliszt (nálam fehér tönkölyliszt)35 dkg főtt, hámozott burgonya10 dkg libazsír2 db tojássárgája + 1 a tetejére1 csomag szárított élesztő0,5 dl langyos tej1 mokkáskanál cukor2 csapott teáskanál só1 mokkáskanál őrölt bors1 evőkanálnyi egész kömény a tetejéreElkészítés:A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd miután kissé meghűlt meghámozzuk és burgonyanyomóval, vagy villával összetörjük.A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, borsot, a burgonyát, cukrot, a zsírt és a tojások sárgáját, végül az élesztőt és a langyos tejet. Az egészet jól összedolgozzuk, hogy összeálljon a tészta.Ha friss élesztőt használunk, a meglangyosított tejben futtassuk fel egy pici cukorral és úgy dolgozzuk bele a tésztába.A tésztát jól kidolgozzuk, hogy fényes, hólyagos legyen. Ha nagyon tapad, adhatunk hozzá pici lisztet.Ha ezzel kész vagyunk, lisztezett deszkára tesszük és vékonyra nyújtjuk, a két oldalát behajtjuk egymásra, középre és alulról felhajtjuk három lépésben.Az így meghajtott tésztát 15-20 percig a hűtőben tálba téve, letakarva pihentetjük, majd újból elővéve kinyújtjuk és újra meghajtogatjuk. Arra figyeljünk, hogy mindig ugyan abban a sorrendben hajtogassuk. Majd ezt a folyamatot 15-20 perc elteltével ismételjük.Burgonyás pogácsa libazsírralMiután háromszor hajtottuk és pihentettük, negyedszerre már 1,5 centi magasra nyújtjuk és késsel berácsozzuk a tetejét, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.A tetejüket lekenjük tojássárgájával és megszórjuk egész köménnyel. Bármilyen más magot is tehetünk rá, egész mákot, lenmagot, tökmagot, szezám magot. Esetleg, nagy szemű sót is szórhatunk rá.Előmelegítjük a sütőt, közben a tepsin sorakozó pogácsákat hagyjuk 15-20 percig kelni, mielőtt betesszük őket sülni.Miután megkeltek, 170 fokon 25-30 perc alatt, szép aranysárgára sütjük.