Citromdzsem, Meyer citromból, tartósítószer nélkül

  • 2019.12.12.
  • 5

Amikor a fiam kicsi volt, akkor készítettem először citromlekvárt-meg angol citromkrémet-
de akkor, nem aratott osztatlan sikert.Persze lehet, hogy az állt mögötte,hogy már jó előtte drasztikusan csökkentettem a cukorfogyasztásunkat.Szóval, elképzelhető, hogy fanyarra sikeredett (?) ????Azóta a fiam felnőtt lett, s útközben a citromkrémet és citromlekvárt is megszerette,én meg rájöttem, hogy van amiből nem érdemes elhagyni a cukrot.(Másik választás, hogy nem csinálunk.)Az egyik ilyen a citromlekvár.Nos, a világhálón rábukkantam magyar Meyer citrom termelőre,rögtön felvettem velük a kapcsolatot és egy helyi közösségen keresztül,
napokon belül megérkezett a kezeletlen héjú (nem bio) citrom.A Meyer citrom (Kínában őshonos hibrid), picit citrom, picit mandarin, picit pomelo,
szóval egy nagyon illatos,édeskés, kevésbé savanyú citrusféle, héja sima, egyáltalán nem keserű gyümölcs.Egy részéből ezt a citromdzsemet készítettem, csupán három összetevőből.Meyer citrom, víz és cukor. (Nem adtam hozzá pektint, sem tartósítószert.)Amennyiben betartod a pontos útmutatásom,akkor neked is sikerül ilyen illatos, zselés, mennyei
finomságot varázsolnod az asztalra.Ehhez viszont fontos, hogy lépésről lépésre kövesd a leírásom,mert a gyümölcsön túl a technikán múlik.1)
Az első fontos dolog, hogy Meyer citromból készítettem,tehát a hozzávalókat így számoltam ki.Tehát, ez a recept nem alkalmazható a hagyományos citrom esetében,mert akkor az eredmény túl savanyú, túl keserű lehet.2)
Ennél a receptnél az 1:1:1 arányt alkalmaztam és 2 dl-es
bögrét
használtam merőedénynek.Tehát, ha például 6 bögre apróra vágott citromból szeretnéd készíteni,akkor 6 bögre legyen a víz és 6 bögre legyen a cukor is.3)Az első fázisban a vízben megfőztem a citromot.Fontos,
hogy a héjdarabkák teljesen puhák legyenek, mert a cukor picit visszakeményíti.Amennyiben szeretnél beletenni fűszert akkor azt az elején add hozzá,
tehát ebben a szakaszban, majd a cukor hozzáadása előtt távolítsd el a darabokat.4)
Ahhoz, hogy zselés legyen a végeredmény szükség van a megadott cukormennyiségre,ha csökkenteni szeretnéd a cukrot, akkor válassz más receptet.5)
A tisztítás során a kivágott hártyát és magokat ne dobd el,ezeknek magas a pektin tartalmuk, ettől lesz zselés a dzsemünk.6)
Az üvegeket a befőzés alapszabályai szerint készítsd elő:
azaz ragyogó tisztára mosva, kiforrázva, a kupakokkal együtt.7)
Ezt a pár üveg dzsemet nem dunsztoltam ki, csupán fejre borítva hagytam kihűlni.
Ajándék lesz karácsonyra, illetve most fogyasztjuk,
amennyiben hosszabb távon szeretnéd megőrizni, akkor dunsztold ki.
A száraz dunsztról szintén itt találsz információt.HozzávalókMeyer citromcukorvízAránya 1:1:1MeneteA gyümölcs előkészítése- Megmostam a citromokat, megdörzsöltem, többször leöblítettem, majd megszárítottam.- A citromok két végét levágtam, majd előbb hosszában kettévágtam,
középről a fehér vastagabb részt kivágtam, magokat eltávolítottam.Ezeket külön összegyűjtöttem (lásd képek).(Tudod, erre szükségünk van, ez jelentős mennyiségű pek