Zöldséges céklaleves, vegán

  • 2019.10.04.
  • 9

Míg nyáron az ember ritkábban kívánja a (forró)levest,amint eljő az ősz, szinte mindennap kerül a tányérba.A paradicsom, paprika lekerül a kívánság listáról (hiába van a kertben)előtérbe kerülnek az őszi zöldségek: tök, sütőtök, cékla, zeller.Most egy vegyes zöldséges leves következik, amibe bőségesen tettem céklát.Zöldséges céklalevesHozzávalók1 nagy fej lilahagyma2 db közepes méretű sárgarépa2 db közepes méretű burgonya6 db közepes méretű cékla1 csésze vöröslencse2 szál zellerzöld3 duci gerezd fokhagyma1 db babérlevélköménymagsóborsolaj+rántáshoz:2 ek olaj2 ek liszt2 dl hideg víz1) Mindent megtisztítottam és daraboltam.A hagymát apró kockákra, a sárgarépát karikára, a burgonyát kockára,a céklát szintén kockára, a fokhagymát szeletekre, a zellerzöldet aprítottam.2) Kuktába olajat öntöttem, a hagymát dinszteltem, ráraktam a sárgarépát,céklát, babérlevelet, köménymagot, pirítottam, közben kevergettem.Hozzáadtam a fokhagymát -az aljára odanyomtam a fakanállal, illatozzon kedvünkre-
majd hozzáadtam a krumplit, végül a lencsét, sóztam, felöntöttem vízzel,rátettem a tetőt és készre főztem.3) Vékony, zsemleszínű rántást készítettem,a leveshez öntöttem és 5 perc forralással besűrítettem.Visszatettem a fedőt és tálalás előtt hagytam fél órát összeérni.TálalásKínálatunk hozzá tejfölt vagy pici ecetet,a legjobb a savanyú káposzta leve :) és persze tehetünk bele a káposztából is.RántáskészítésRitkán sűrítek rántással -többször zabpehellyel, magával a zöldséggel, rizsliszttel-de van amikor a rántás a jó választás.Mellesleg a rántásnak gyermekkorom íze van. <3Így készült:Olajat hevítettem kis láboskában, majd beleszórtam a lisztet,világosra pirítottam és felöntöttem a hideg vízzel.A tüzet elzártam és krémesre/csomómentesre kevertem.Édesanyám úgy tanította, hogy egyet jegyezzek meg a rántással kapcsolatban:forró rántást hideg vízzel, kihűlt rántást forró vízzel engedjük fel,
így sosem lesz csomós.A céklákat ha vízbe állítjuk, frissek maradnak és levelet hajtanak.A levél is fogyasztható, pl. salátába, szendvicsre.