Fermentált káposzta csipkebogyóval és galagonyával. Házi savanyított káposzta.

  • 2019.09.29.
  • 7

"Őszi éjjelizzik a galagonyaizzik a galagonyaruhája.Zúg a tüske,szél szalad ide-oda,reszket a galagonyamagában.Hogyha a Hold ráfátylat ereszt:lánnyá válik,sírni kezd.Őszi éjjelizzik a galagonyaizzik a galagonyaruhája."Weöres Sándor: A galagonyaGalagonya a kertünkbenSzínesedik a határ, messziről "izzik" nem csak a galagonya,
hanem a csipkebogyó ruhája is.
Szedtem egy-egy marékkal a termésekből,
hogy az éppen készülő káposztához adjam.A savanyú káposztát fűszerektől és egyéb hozzávalóktól függetlenül,
mindig ugyanúgy készítem.Ezért kérem, hogy olvasd el az itt leírtakat:http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2017/02/fermentaltsavanyu-kaposzta-ahogy.htmlMost a lényegi különbségekre térek ki, illetve összefoglalom.Fontos!- Míg a csipkebogyó szinte mindenki számára fogyasztható csemege,
addig a galagonyát nem mindenki fogyaszthatja.Kismamák, gyerekek nem.
A szív és érrendszeri problémával küzdők pedig kérdezzék meg az orvosukat.
(Szív és érrendszerre ható gyógynövény.)Aki eheti az se vigye túlzásba, egyszerre néhány szem csak.- A csipkebogyó alapos előkészítést igényel (lásd később),a galagonyát pedig 7 nap múlva kiszedtem a káposzta közül,
tekintettel, hogy a magját benne hagytam.- Csak biztos növényismerettel állj neki gyűjtögetni!Amikor gyűjtögetünk körültekintően tegyük:vigyázzunk a növényekre, amiről szedünk és a környezetére!Kérem, csak a hiányzó termés jelölje az ott jártunkat.
Örömmel, belső harmóniában szedegessünk.Csak annyit vegyünk el, amire feltétlenül szükségünk van,
maradjon másnak és főleg az állatoknak.Fermentált káposzta
csipkebogyóval és galagonyával.Hozzávalók1 kg szeletelt fejes káposzta20 db galagonya1 nagy marék tisztított felezett csipkebogyó10 db szegfűbors22 g só1) A galagonyát és a csipkebogyót megtisztítottam.A csipkebogyó odafigyelést igényel.
Fontos, hogy az aszmagtermést, azaz a magokat, főleg a "szőröcskéket"
teljesen eltávolítsuk. Aki érzékenyebb bőrű, az vegyen gumikesztyűt.A csipkebogyót feleztem, a magokat kipattintottam a zöldségtisztító hegyével,
majd többször átmostam.2) A káposztát leszeleteltem.
Hozzáadtam a szegfűborsot és a terméseket.Rászórtam a sót. Összekevertem.3) Ekkor két módszer közül választhatunk:vagy a alaposan megnyomkodjuk, megmasszírozzuk a káposztát,
vagy 12 órán át állni hagyjuk, miközben többször megkeverjük.4) A levet eresztett káposztát tisztára mosott, kiforrázott üvegbe beletömködtem.A legjobb ha az öklünket használjuk.Teljesen légmentes legyen!A káposzta tetejét a félbevágott torzsával fedtem.Ne felejtsd, hogy a káposztának mindig lével fedettnek kell lenni!Amennyiben nem elég a lé, akkor egészítsd ki sós vízzel.2 dl víz 1 teáskanál só.