Probiotikus fermentált italok házilag. A házi (üdítőitalok) erjesztés alapjai. Összefoglaló.

  • 2019.06.03.
  • 7

Az érdeklődésre való tekintettel eldöntöttem,hogy közzéteszek egy általános leírást az erjesztett italok készítéséről.Igaz, az alapreceptet már 3 éve leírtam...:)Lásd itt:http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2016/04/probiotikus-limonade-hazilag.htmlNos, az összefoglaló most itt lesz, a felhasznált alapanyagot pedig folyamatosan,szabadon, ízlésednek megfelelően tudod változtatni.bodzavirág-fenyő-földieper/bodzavirág-földieper/akácvirág-földieperMióta megtanultam (angol/amerikai fermentálós tanfolyamot végeztem),szinte folyamatosan van probiotikus italom,csak a hozzávalók változnak.Télen: a nyáron eltett szörpből, szirupból, lekvárból, öntetből, gyümölcsléből gyártom :),a "télenlétező" gyümölcsökből, vagy a szárított gyógynövényeimből.Ilyenkor pedig, ami éppen nyílik és terem.(Most a bodza-földieper-szamóca mellett, a rózsa a favorit.)Van amikor az alapja "ami nyílik" és a
gyümölcs "a fűszer",van amikor a gyümölcs az alap és
gyógynövényekkel fűszerezem.Ezenkívül csak cukor kell hozzá (ha pl. szirupból van, akkor már az sem)és esetleg valamilyen indító, ami picit felgyorsítja az erjedést(igazából ez nem fontos)és víz.Cukor: a cukrot megeszik a baktériumok,azaz a cukor bontásával szaporodnak a tejsavtermelő baktériumok.(S mint a nevükben is benne van (tejsavtermelő),közben tejsavat és ecetsavat termelnek.)A cukor egyszerű cukor, répacukor, nádcukor, esetleg méz, szirup pl. juharszirup,esetleg házi
cukortartalmú aszalvány, vagy nem házi, de sosem kénezett.Pl. mazsola, szilva, meggy, füge, datolya.Használhatunk még édesítőnövényt, pl. steviát/jázminpakócátilletve belőle készült szirupot, cukrot, stb. vagy édesgyökérkivonatot.Édesítőszerek?Az édesítőszerek
nem alkalmasak, a mikroorganizmusok nem szeretik.Méz?A méz alkalmas, bár egyes "iskolák" elutasítják a mézet antiszeptikus hatása miatt.Indító (erjesztő, élesztő, kovász): lehet hozzáadni tejsavót,vagy a már kész erjesztett gyümölcsünk, zöldségünk levébőlpl. 1 ek
savanyúkáposztalé, 1 ek
céklakvasz.Illetve adhatunk hozzá az előző probiotikus italunkból (majd ha lesz),esetleg külön erre a célra készítünk pl. gyömbérből*, borókabogyóból, stb.Víz: tiszta, klórmentes víz.Lásd: buborékok, széndioxid.Amit az otthon fermentált italokról tudni kell.- Erjesztett ital a fermentáció hosszú folyamatának az első szakaszában jön létre.- Amennyiben széndioxid dús savanykás, édeskés italt szeretnénk készíteni,
akkor a só helyett cukrot használunk. Ennyi.- A hőmérséklettől függően pár nap (1-3 nap) alatt elkészül.Az ideje függ még a cukortartalomtól (több cukor, gyorsabb erjedés),illetve ha adunk hozzá plusz indítót, akkor rövidebb idő.(Ma már 12 óra alatt készítek egy újabb adag kiváló ízű italt. 20 fok, szobahőmérséklet.)- Szűrés után, a lezárt palackot hidegben, hűtőben tároljuk ésáltalában 3-4 napon belül elfogyasztjuk.A hűtőben a folyamat nem áll le, de nagyon lelassul.Az italunk idővel egyre "szárazabb" lesz, alkoholossá válik.
Az alkoholtartalma minimális, de számítsunk rá, gondoljunk rá.Mindig kóstoljuk meg, mielőtt gyermeknek adnánk.Mire figyeljünk?1) - Csak biztosan ehető növényt, füvet, virágot, "fát" fogyassz!- Csak biztos tudással gyűjts!- Csak tiszta helyről gyűjtögetünk, tisztelve az életet, másnak is hagyva(igen, az állatoknak, madaraknak is),a jövőre is gondolva (mindig hagyunk és nem törünk, zúzunk).2) A zöldségeket, gyümölcsöket nem kell meghámozni(értelemszerűen amit héj nélkül fogyasztunk, azt igen, pl. banán).3) Próbálj tiszta, klórmentes vizet használni.
Nem kell nagy dolgokra gondolni, forrald fel, majd hűtsd le.(Nekünk tisztított vizünk van tizenvalahányéve így döntöttünk,nem veszünk palackozott vizet, magunk készítjük az italainkat(szóda, kvasz, tea, limonádé, rezgésvizek, fermentált italok, stb. mindről írtam már)4) A palackot ne töltsd tele, maradjon 2-3 ujjnyi hely benne.Naponta 1x2x lazítsd meg az üveg tetejét egy pillanatra!Csak egy pillanatra meglazítom és már vissza is zárom.Hogyan készítem, a menete1 liter üdítőhöz, ahozzávalók1 adag virág/gyógynövény, gyümölcs2-3 ek cukor1 liter víz+ízlés szerint friss citromlé1 ek savó v. más erjesztő (elhagyható, lásd fent)(Mennyi 1 adag virág?Az 1 literes üveget kb. egyharmadáig rakom virággal.Pl. 4-5 nagyobb bodzavirág a vastagabb szára nélkül,vagy 5-6 akácvirág a vastagabb szára nélkül,vagy 4-5 rózsafej.Ugyanakkor például a levendula, kakukkfűvirág, zsályavirág,... már fűszer,fűszerként bánjunk vele. Pár csipet elég lehet.Mennyi gyümölcs 1 adag?Az 1 literes üveget kb. 1/5-ig pakolom gyümölccsel.)