Joghurtgolyók magokba és fűszerekbe forgatva, sós előétel

  • 2019.06.25.
  • 7

A Fiam osztályfőnökeivel és osztálytársainak szüleivel szerveztünk kerti találkozót.Mindenki bevállalt valamit, amivel hozzájárult a vendégséghez.Mi házi kenyérrel és rákenhető finomságokkal készültünk.A Fiam készített hummuszt és nagyon chilis, fokhagymás túróhabot.Sütöttem olívabogyós gyökérkenyeret ésezekkel a dekoratív golyóbisokkal leptem meg a barátainkat.Tényleg meglepetés volt. :)Szerintem tökéletes partikellékek.Falatméretű golyók, könnyűek és ízletesek.Percek alatt elkészíthetők, csak tervezni kell előre,hogy legyen ideje kellően lecsepegni a fölösleges savónak a joghurtból.JoghurtgolyókHozzávalókkb. 30 db golyóhoz2x400 g görög típusú joghurtaszalt áfonya finomra vagdalvaenyhén pirított szezámmagdúrvára őrölt borspisztácia rusztikusra aprítvaapróra vágott petrezselyemreszelt citromhéj+borsmenta apróra vágva24 órával előbbA joghurtot vászonba öntöttem és felakasztva kicsöpögtettem a fölösleges savót.(Hidegre tegyük, kamrába vagy hűtőbe.)2 órával előbb (a tervezett fogyasztás előtt 2 órával)1) Előkészítettem mindazt, amibe forgattam a golyókat.- A szezámmagot enyhén megpirítottam: serpenyőbe szórtam és szárazon,tehát olaj nélkül, illatosra pirítottam, alacsony hőmérsékleten, folyamatos jelenlét mellett.Könnyen odakapja az alját, legyünk résen.- A pisztáciát megtisztítottam, rusztikusra vágtam,- az aszalt áfonyát viszont finomra.- A borsot durvára őröltem.- A fűszernövényeket felaprítottam,a mentához hozzáreszeltem a citromhéjat és összekevertem.2) A sűrű
joghurtból falatnyi golyókat formáztam,és tetszés szerint meghempergettem a magokban, fűszerekben.A tálaló tálra rendeztem és hűtőben újra lehűtöttem.15 perccel fogyasztás előttVegyük ki a hűtőből és hagyjuk szobahőmérsékleten "felmelegedni".*Mint a receptből kiderült, sót nem tettem bele, rá.Senki nem hiányolta.Kenyérrel ették, a kenyér pedig sós volt, az olajbogyó benne szintén.Amennyiben szeretnéd, akkor nyugodtan tegyél sót vagy a joghurtba, vagy a magokra.A fűszerehez viszont nem ajánlom.*A savót ne ötsd ki, értékes!- Gyümölccsel összetrumixolva, turmix.- Behűtve, frissítő ital.-
A fermentált italhoz adhatod.- Készíthetsz vele kenyeret.- Hozzáadhatod a gyümölcsleveshez, szószhoz.- Hozzáadhatod savanykás leveshez, krémlevesekhez.- Hozzáadhatod a kényeztető fürdővizedhez(tegyél még hozzá néhány csepp 100% tisztaságú levendula illóolajat,és merülj el a vízben és belső világodban 20 percre :).- Töröld át vele az arcod, ahogy az időd engedi.- Tedd hidegre és este ezzel mosd le a sminked.Utána csak tiszta víz.Hála....Szeretetrehangoltan:
a Facebookonaz Instagramona Pinteresten