Akácvirág probiotikus ital, laktofermentált akácvirág-szóda házilag

  • 2019.05.24.
  • 7

Abban az esetben, ha szereted a szénsavas italokat, de idegenkedsz a
tartósítószerektől,kerülni szeretnéd az
adalékanyagokat, szeretnéd tudni hogy mit fogyasztasz,akkor készíts magadnak egészséges üdítőket.A választék nagy, már-már a bőség zavara :)kombucha,
tejkefír,
vízkefír,
almaecetes
(más erjesztett ecetes) frissítők,a különféle erjesztőkkel fermentált italok.Javaslom, hogy kezd a legegyszerűbbel, a
lakto-fermentált limonádéval.Itt találod a receptet:http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2016/04/probiotikus-limonade-hazilag.htmlNos, ha megkóstoltad és ízlik, akkor
folytatódhat
a varázslat :)
a fenti
alapreceptet
egészítsd ki az éppen "termő"
fűszernövénnyel
(citromfű, menta, bazsalikom, rozmaring, levendula...),
ehető virággal, ehető
vadvirággal
(akác, bodza,
vöröshere, ligeti zsálya,
bársonyvirág,sarkantyúvirág, mezei szegfű, kamilla, hibiszkusz, árvácska, vadrózsa,
körömvirág, pitypang, hárs, búzavirág, cikória, rózsa...).A választék és variációk száma óriási.most, akácvirággalErjesztett
akácvirág
üdítőFriss fogyasztásra!Hozzávalókakácvirág, a vastagabb szárak nélkülcukorvíz+opcionális: savó vagy az előző italból kevésAz arányokról1 literes üveghez~ 10 db
virágfürt
lecsipkedett virágjai1/2 citrom kifacsart leve2-3
ek
cukorvíz, amennyi beleféropcionális: 1/2 dl savó vagy 1/2 dl az előző italbólMenete1) A begyűjtött virágokat újra átnézem,ha még lenne közte
bogárka
el tudjon repülni, és biztosan ne kerüljön az üvegbe.Tisztára mosott,
bő szájú
üvegbe pakolom.- A citromot kifacsarom, mehet az üvegbe.(Mindig "a héj emberi fogyasztásra alkalmas" feliratú vagy
bio
citromot vásárolok.)- Hozzáadom a cukrot, a vizet és elkeverem.- Amennyiben adok hozzá savót vagy más erjesztőt, akkor azt is belekeverem.2) Az üveget lezárom a tetejével és a
konyhapultra,
fénymentes
helyre állítom.3) Így hagyom 2-3 napig, közben naponta 2x,akár többször egy pillanatra meglazítom a tetőt.Meglazítom, majd azonnal visszazárom.4) Amikor már nagyon buborékos, sistereg,akkor leszűröm és csatos üvegbe töltögetem.5) Fogyasztásig hűtőbe tartom.Figyelem!Allergiások, virágporra érzékenyek legyenek elővigyázatosak!Tejérzékenyek, értelemszerűen a savót ne alkalmazzák.UtószóKözben készítettem egy összefoglaló írást, itt találod:http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2019/06/probiotikus-fermentalt-italok-hazilag.htmlA blog tartalma (szöveg és képek) jogilag védett,kérlek idevezető linkkel oszd meg!Köszönöm.Molnár Ági/Mági, a blog szerzőjeSzeretetrehangoltan:
a
Facebookonaz
Instagramona
Pinteresten