Vaníliakrémes szelet (szalalkálival)

  • 2019.04.08.
  • 1

Egy hajnali álom lenyomataként született ez a sütemény.Az álom hatására Édesanyám receptjei között keresgéltem a szalalkálival készülteket.
Emlékeztem az ízére, hogy nagyon finom, de még inkább emlékeztem a szúrós szagára,
ami belengte a konyhát mikor Édesanyám szalalkálival sütött.Bevallom, kisgyermekként nem szerettem.Most sem a szalalkáli nyomasztó szagát szerettem meg,
hanem az emlékeket amit ébresztett bennem.Több receptet is őrzök, a réteges különféle krémmel töltötteken kívül,
egy linzert, amit virágformájú kiszúróval szaggatott ki Anyám és
kettőt-kettőt rózsaszínű krémmel ragasztott össze.
Ez különösen kedvelte.
Meg a pogácsát, de annak a leírására még nem akadtam rá.Elsőként, a vaníliakrémeset választottam.Négy lapot sütöttem és vaníliamagos krémmel töltöttem meg.A receptben csak a főzött krémhez szükséges lisztet cseréltem étkezési keményítőre,
illetve vajat, vaníliarudat használtam, és jelentősen kevesebb cukrot.(Gyermekkoromban zsírral v. vajjal készítette a tésztát Édesanyám,
illetve volt idő, amikor csak vaníliás cukrot lehetett kapni.)Vaníliakrémes szeletHozzávalókTészta500 g finomliszt100 g lágy vaj70 g porcukor1 db tojás100+50 g tej1 cs szalalkálicsipet sóKrém800 g tej80 g étkezési keményítő1 rúd vanília100 g porcukor200 g puha vaj50 g habtejszíncsipet sóMenete1) A krémhez elkészítettem a főzött krémet.Kevés hideg tejben elkevertem a keményítőt, félretettem.A vanília magjait kikapartam, hozzáadtam a vajhoz, a hüvelyt beletettem
a többi tejbe és felforraltam.A forró tejbe belecsorgattam a keményítős tejet és besűrítettem.Hidegre tettem, hogy teljesen kihűljön.2) A tésztaA 100 g tejben feloldottam a szalalkálit.A lisztet összeszitáltam a porcukorral és a sóval.Hozzáadtam a lágy vajat, külön elkevertem a tojással.Hozzáöntöttem a tejet és összeállították a tésztát.Szükséges volt még tej, összesen 150 grammot vett fel.Pontosan 4 részre osztottam és egyenként késélvastagságúra nyújtottam.Egyenként, sütőpapírral borított sütőlemezen (v. a tepsi hátán),
165 fokra (légkeverés) előmelegített sütőben sütöttem meg.Egy lapnak 7-8 percre volt szüksége.
Akkor jó, ha a széle kezd színt kapni, de egyébként még fehér,
viszont látszik hogy megemelkedett. Ha a közepéhez hozzáérünk még puha.Fontos, hogy ne szárítsuk ki!A megsült lapokat egymástól papírral elválasztva, egymás tetejére rakosgattam.3) ÖsszeállításA puha vajat a vaníliamagokkal és a porcukorral habosra kevertem,
majd fokozatosan hozzáadagoltam a kihűlt főzött krémet.
Úgy ítéltem meg, hogy szükséges picit lazítani, ezért kevés
habtejszínt löttyintettem hozzá.Nagyon habos, könnyű krém lett a jutalmam.A krémet képzeletben 3 és 1/2 felé osztottam.3 adag a négy lap közé, a fél pedig a tetejére.A lapokat megkentem és a sütemény tetejére a fél adag krémet rásimítottam.Az süteményre folpack fóliát simítottam és másnapig a hűvös kamrában hagytam,
hogy megpuhuljon.