Ferdinánd tekercs

  • 2019.01.21.
  • 4

A Ferdinán tekercs, a maga egyszerűségében nagyszerű.A lágy kelttésztát édes vajas krémmel kenjük meg,
majd feltekerjük, szeleteljük és egymás mellé rakosgatva,mélyebb sütőtálban sütjük.Közben meglocsoljuk vaníliás zsíros tejjel, vagy tejszínnel és készre sütjük.A tekercsek, csigák, tekergék, kőttesek igen régen jelen vannak a világ asztalain
(különböző neveken), de az eredetükről mit sem tudunk.Itt Európában az Osztrák-magyar Monarhia idején terjedt el...
A cukros vajjal megkent, esetleg dióval megszórt, édes kelt sütemény erdélyi gyökerű,a Ferdinán tekercs pedig, a Karcag környéki változat 1923-óta ismert.
Utóbbi 2013-ban "Hagyományos Ízek Régiók" védjegyet kapott.
(Az én régi könyvemben darázsfészek néven szerepel.)Forrás itt, itt, itt.Ferdinánd tekercsHozzávalók500 g finomliszt (kenyérliszt)3 db tojássárgája40 g olvasztott teavaj20 g élesztő300 g langyos tej3 ek cukor1 csipet sótöltelékhez150 g lágy teavaj150 g porcukor (demerara nádcukor)1 ek házi vaníliás cukorlocsoláshoz2 ek házi vaníliás cukor150 g habtejszín- Langyos, édes tejben feloldottam az élesztőt és hagytam hogy kicsit felhabosodjon.- A lisztet tálba szitáltam, hozzákevertem a sót.Közepébe mélyedést nyomtam az öklömmel, ide öntöttem a habos élesztőt,
a tojássárgákat és az olvasztott vajat.Elkevertem, összeállítottam a tésztát és fényes, hólyagosra kidolgoztam.Meghintettem liszttel, a tálat lefedtem és duplájára kelesztettem.- A lágy vajat a finomra őrölt nádcukorral és vaníliás cukorral habosra kevertem.- A megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam, kisujj vastagságú,
téglalap alakúra nyújtottam.Az édes lágy krémet rákentem.Feltekertem -mint a bejglit- majd két ujjnyi szeletekre vágtam(cérnával*) és fektetve a kivajazott tepsibe "szellősen" egymás mellé pakolgattam.- Meleg helyen újabb kelesztés következik, kb. 30 perc.Közben a sütőt előmelegítettem.- 180 fokon 20 perc alatt átsütöttem, majd meglocsoltam a meleg vaníliás tejszínnel
és további 15 percet sütöttem.A sok vajtól és tejszíntől
foszlós, pihe-puha, illatos, karamellesre sült, nagyon finom. Másnap is.Megjegyzés*Kés helyett egy erős vékony cérnával vágom, így nem nyomódik ki a töltelék.- Találtam egy videót az elkészítéséről,katt ide,
ha szeretnéd megnézni.Késő délután jutott eszembe, hogy kellene még valami tartalmasat sütni másnapra,amit iskolába visz a Fiam.Bár az utóbbi időben mindent kovásszal csinálok (nagyon, nagyon szeretem),de ahhoz ugye időben kell felébredni, mert a kovászoshoz idő kell.Szóval ez élesztővel készült, de ami késik nem múlik, elkészítem a kovászos receptet is.Szeretetrehangoltan:
a Facebookonaz Instagramona Pinteresten