Mézes, fűszeres kenyér (tojás nélkül)

  • 2018.12.22.
  • 6

A mézeskalács, az időtlen klasszikus, mely nélkül elképzelhetetlen
az ünnepre készülődés és maga az ünnep.Bár a kenyér nevet kapta, de úgy képzeljük el, mint a kenyér és piskóta keverékét.Sűrű és nedves, intenzív ízű narancsos, fűszeres.Becsomagolva nem szárad ki, egy hét múlva is még mindig olyan friss,
mint az első napon.Tökéletes a téli délutánon egy csésze kávé vagy tea mellé.Már tavaly is sütöttem hasonlót, abba tettem felezett diót.Most egyszerűbbre vágytam, ígycsak az általam kihagyhatatlan összetevőket tartottam meg.Nem tartalmaz tojást.Igaz én vajjal készítettem, de ha nem kívánatos a tejtermék,azaz a vaj, akkor cseréld kókuszvajra.Mézes, fűszeres kenyérHozzávalók(21x24x5)250 g liszt70 g demerara nádcukor180 g termelői virágméz100 g teavaj2 ek kandírozott narancshéj (házi)1 db bio narancs lereszelt héja150 g frissen facsart narancslé1 tk szódabikarbóna2 tk mézeskalács fűszerkeverék (házi)*csipetnyi só- Előkészítettem a tepsit, a sütőt bekapcsoltam 175 fokra.- A
mézet, vajat, cukrot összemelegítettem.Hozzáöntöttem a narancslét, ami vissza is hűtötte.- Belereszeltem a narancshéjat és hozzáadtam a kandírozott narancshéjat.- A lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a fűszereket összekevertem.- A száraz és nedves hozzávalókat elkevertem és beleöntöttem a tepsibe.- Az előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem, 35-40 perc.- a formából 10 perc múlva kiemeltem és rácson hagytam kihűlni.MegjegyzésA saját fűszerkeverékünktől lesz egyedülálló, lesz "A" mi süteményünk.Ne sajnáljuk az időt kísérletezni az ízekkel, illatokkal.Varázsoljunk.Fahéj, szegfűszeg, gyömbér,
kardamom,
csillagánizs,
tonkabab,
szerecsendió...A kombinációk végtelenek, alakítsuk saját ízlésünkhöz.Szeretetrehangoltan:
a Facebookonaz Instagramona Pinteresten