Karácsonyi kovászos kuglóf

  • 2018.12.27.
  • 3

Az idén tovább bővítettem a karácsonyi kovászos receptjeimet,a pihe-puha tésztájú,
Bourbon vaníliától és narancshéjtól illatozó kuglóffal.Számomra a kalács hozzátartozik az ünnephez.Igyekszem minden évben készítek valami rendhagyót,különlegest, ami belülről jön, ami felejthetetlenné válik.A karácsonyi kalács ilyen: emlékeket hoz létre.Később felidézve is csodálatos érzéseket, melegséget ad.Karácsonyi kovászos kuglófÜtemezés1) Anyakovász aktiválása 12 óra (19 fokban)2) Előtészta 12 óra (19 fokban)3) Kész kuglóftészta 6 óra (22-23 fokban)Az anyakovászt reggel kevertem be, az előtésztát este indítottam útjára.A kuglóf tésztáját így reggel állítottam össze, kora délután sütöttem.HozzávalókCserép kuglóf sütőhöz1) reggel25 g anyakovász40 g kenyérliszt40 g víz2) este200 g tej50 g habtejszín (30%)a 100 g kovász
200 g liszt
1 ek méz+3) másnap reggel300 g liszt1 tojás1 tojás sárgája100 g olvasztott vajcsipet só100 g demerara nádcukorkandírozott narancshéj1 bio narancs frissen reszelt héja1 db vaníliarúd kikapart magjaiBevonni3 egység (50 %-os) csokoládé
- 150 g2 egység habtejszín
- 100 gapróra vágott pirított mag
- 1 marék dióMenete1) Zárható üvegedénybe készítettem.Az anyakovászból kivettem a 25 grammot és összekevertem a vízzel és a liszttel.Lezártam az üveget és a konyhapulton hagytam.2) Zárható dagasztótálba készítettem.A tejet, tejszínt elkevertem a 100 g kovásszal és a mézzel, majd hozzákevertem a lisztet.Lefedtem és éjszakára a konyhapulton hagytam.3)
Az összes előtésztához hozzáadtam a villával összekevert tojást és sárgáját,
a cukrot, a sót, a kandírozott narancshéjat, a vaníliarúd kikapart magjaités belereszeltem a narancshéjat.Összekevertem,
majd hozzáadtam a lisztet és több részletben az olvasztott visszahűtött vajat.Géppel (dagasztóspirállal) kidolgoztam, a tésztát.4)A kuglófsütőt kikentem vajjal.A tésztát elosztottam benne, hogy mindenhová egyformán jusson.Kész kuglóftésztát a formában letakartam konyharuhával és fóliával,majd 22-23 fokba vittem, ahol 6 óra alatt megduplázódott.5)
Előmelegített sütőben (170 fok), sütőpapírral letakarva sütöttem 35 percet,majd takarás nélkül még 10 percet.6)5 percig a formában, majd sütőrácson
hagytam kihűlni.7)A bevonóhoz felmelegítettem a tejszínt (nem kell, hogy felforrjon)a tüzet elzártam és beleöntöttem az apróra darabolt csokoládét.Krémesre kevertem, és azon melegében a kuglófra öntöttem.Végül rászórtam a felaprított diót.Megjegyzés- Nem szerettem volna vastagon bevonni a csokoládéval, csak tessék-lássék módjára.Azért adtam meg így a mennyiséget, nyugodtan változtass rajta.- A kuglóf eredetéről igen sok történet kering, egy biztos,
turbánhoz hasonló, a közepén lyukkal ellátott cserépedényben sütötték.A lényeg benne a lyuk, azaz a kürtő, ettől kuglóf a kuglóf.A kürtőnek praktikus oka van: így a tészta