Kovászos kalács marcipánnal sárgabaraclekvárral (Sourdough brioche)

  • 2018.11.14.
  • 3

Ki utasítana vissza egy szelet kalácsot,egy bögre teával, kávéval, kakaóval, ráérős reggeleken...Csak elhatározás, idő és egy jó recept szükséges hozzá, hogy az asztalra varázsoljuk.Ennek a kalácsnak sokkal egyszerűbb a technikája,
rövidebb időt vesz igénybe az elkészítése, mint a csokoládés babkának.http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2018/10/kovaszos-csokolades-babka-sourdough.htmKényelmesen beilleszthető a napi rutinba, nem igényelbonyolult előkészületeket.Kovászos kalácsHozzávalókElőtészta50 g anyakovász (100 % hidratáltságú)100 g kenyérliszt (Szabó malom)150 g langyos tej1 ek sűrű előflórás joghurt30 g nádcukorTésztaAz összes előtészta!1 db tojás40 g olvasztott vaj200 g kenyérlisztTöltelék200 g marcipán (dió v. mák)150 g sűrű házi baracklekvár (10 % cukorral készült)+2 tk nádcukor a tetejéreIdőzítés- Amennyiben aktív a kovászunk,
a sütés előtt 10-12 óra szükséges, hogy a rendelkezésünkre álljon.- Amennyiben pihent a hűtőben, akkor 24 óra.Menete1) Összekevertem az előtésztát és meleg helyen (23 fok) hagytam, hogy megduplázódjon.
Ehhez egy zárható dobozt, vagy kelesztőtálat használok.2) A duplájára kelt előtésztához hozzákevertem a tojást,
hozzászitáltam a lisztet, hozzáadtam a langyos vajat.Fakanállal összeállítottam a tésztát, majd munkapulton selymesre dolgoztam.
Ehhez szükséges néhányszor meghinteni liszttel, de ne sokkal.Letakartam.Majd 10 percenként, háromszor áthajtogattam.Letakarva 30 percet pihentettem.3) Elkészítettem a tölteléket.A baracklekvárt és a marcipánt botmixerrel krémesre turmixoltam. Félretettem.(Ha darált mákot vagy diót teszünk a marcipán helyett, akkor csak keverjük össze.)4) Előkészítettem a tepsit (30x10x8cm), sütőpapírral béleltem.A
tésztát kinyújtottam (30x40cm), rákentem a tölteléket.Feltekertem mint a bejglit, a rudat középen kettévágtam,és a két részt összetekertem.
Átemeltem a tepsibe.A tetejét megszórtam a nádcukorral.Újabb pihenő következett: a kalácsot letakartam, és 21 fokban 2 órát pihent/kelt.(Kb. kétszeresére keljen.)5) A sütőt előmelegítettem 175 fokra.35 perc alatt sült meg.A tepsiből azonnal kivettem, és papírostól rácsra tettem kihűlni.A sütési idő csak irányadó. Minden sütő másképpen süt!Az enyém 12 éves gyorsan süt, összeszoktunk, ismerem.Az évek alatt találkoztam már pár sütővel másoknál,
minden esetben hosszabb volt a sütési idő.Amennyiben nincs kovászod, akkor készítheted élesztővel.Ezt a receptet javaslom hozzá:http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2017/11/kalacs-csokoladeval-vagy-ahogy-akarod.htmlA tölteléket változtathatod, ízlésedhez vagy a "készlethez" igazíthatod.Szeretetrehangoltan a Facebookon :)