Pityókás cipó (Sourdough potato bread)

  • 2018.10.26.
  • 4

Az egyik fb. zárt csoportban láttam néhány képet,
kemencében sült székely pityókás kenyerekről.Percekig csak néztem és töltődtem a látvánnyal.(Sajnos nem kaptam engedélyt, hogy ide linkeljem...)Aznap este, főztem a saját krumplinkból és
előkészítettem a saját pityókás kenyerem.Kemencém sajnos nincs, de kovászom közel öt éve van,így akadálya nem lehetett.Rögtön két cipót sütöttem, az egyiket ajándékba.Pityókás cipóHozzávalók
1 db ~ 1 kg-os kenyérhezElőtészta150 g finomra tört pityóka, azaz krumpli300 g langyos víz200 g kenyérliszt (Szabó malom)2 ek kovász (100% hidratáltság)TésztaAz összes előtészta+300 g kenyérliszt
15 g só+ dagasztáshoz 40 g liszt1. fázis- Este megfőztem a krumplit, leszűrtem és letörtem, langyosra hűtöttem.- 1,5 literes zárható ételtároló dobozban:
a lehűl krumplit összekevertem a vízzel, majd hozzáadtam a kovászt,
elkevertem, végül belekevertem a 200 g lisztet.A dobozt lezártam és a konyhában hagytam (19-20 fok).Az előtészta másnap reggel.2. fázis (másnap reggel)- A dagasztótálba mértem a 300 g lisztet és a sót. Alaposan elkevertem.-Hozzáöntöttem az egész kovászt és lendületes mozdulatokkal,
fakanál segítségével összeállítottam a tésztát.A munkapultot megszórtam liszttel, majd a tésztát megdagasztottam.- Lefedtem (ráborítottam a dagasztótálat) és 10-15 percenként háromszor áthajtogattam.
Újra lefedtem és így pihent 1 órát.- A cipót megformáztam és sütőpapírral bélelt formába helyeztem, bemetszettem a tetejét.- Konyharuhával letakartam és újabb 1 óra pihenés következett.3) Hideg sütőben indítottam a sütést.A sütőt bekapcsoltam 200 fokra,
a kenyeret lefedve (fedővel)
sütőformástól beraktam és 25 percig így sütöttem.
25 perc után a fedelét levettem és további 30 percet sütöttem.A kenyér akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot hallunk.Hűtőrácson a formából kivéve hagytam kihűlni.Megjegyzés- Kétségtelen, hogy kovászos kenyeret az tud sütni, akinek van kovásza.
Tehát az első lépés, hogy lisztből és vízből neveljen az ember kovászt.
Ez a folyamat kb. 7-8 napot vesz igénybe.
Ma már rengeteg leírás található a neten. Olvass és vágj bele.- Tudnod kell, hogy minden kovász külön egyéniség!Meg kell ismernünk a saját kovászunkat.- A kovásszal való sütés ugyanolyan rutinná válhat, mintha élesztővel sütnénk.
Viszont sokkal több egyéni tapasztalatot kíván.Hiába írunk le mindent, a saját gyakorlatot meg kell szerezni.A kezdetnél jelen kell lenni.
Meg kell ismerni a kovászt, a lisztet, a konyhánk hőmérsékletét.
A siker a jó kovászon, az időzítésen és az érzéseinken fog múlni.
Felvágva :)