Kovászos csokoládés babka (Sourdough Chocolate babka)

  • 2018.10.03.
  • 5

Az elmúlt 2-3 év legnagyobb konyhai kihívása az életemben,
hogy a kedvenc receptjeimet kovászossá alakítsam.Minden jó, amit magunk készítünk, jó az élesztővel készült házi kenyér,
a kalács, a kakaós csiga, a bejgli, a zsömle, a kifli,csak a kovászos jobb!A babka, egy kelesztett, csokoládékrémmel rétegezett, csavart kalács.Eredete vitatott. Lehet lengyel, szláv, orosz, zsidó. Annyiban megegyezhetünk,
hogy feltehetően Közép- és Kelet-Európából származik.
Kutakodásaim szerint, leggyakrabban Yotam Ottolenghi Jeruzsálem című könyvét
hozzák összefüggésbe a babkával, valószínű, hogy általa terjedt el a világban...A kovászos csokoládés babka nem az első kísérletem,
bár mindig ehető volt, de itt-ott hagyott kívánnivalót maga után.Most puha, vajas, csokoládés, kovászos, pont ilyet akartam.(Ha nincs kovászod kedves Olvasó, azért még olvass tovább,
vagy menj a bejegyzés végére. Neked is van javaslatom!)A kalács elkészítése nem bonyolult, de a folyamat hosszú időt vesz igénybe.
Igaz, nem kell mellette lennünk, de a kovászos tészta igényli, hogy törődjünk vele.Kovászos csokoládés babkaÜtemezés- Előtészta, az indító 3-12 óra.- A kész, összeállított kalács 2 óra szobahőmérséklet,
+ 10-12 óra hűtőben,
+ 2 óra szobahőmérsékleten.Érdemes úgy időzíteni az előkészületeket,
hogy a tésztánk hosszú kelesztése éjszaka legyen.Az előtésztának -tapasztalataim szerint-
lehet 3, de akár 12 órára is szüksége,
hogy megduplázódjon, ezért reggel indítom el.Ha már délben eléri ezt az állapotot,
akkor beteszem a második lépésig, a tészta elkészítéséig a hűtőbe.HozzávalókElőtészta25 g anyakovász (100 % hidratáltság)35 g víz20 g nádcukor (demerara)80 g lisztTésztaaz összes előtészta!135 g tej1 db tojás (60 g)1 db tojássárgája (25 g)30 g nádcukor350 g liszt7 g só80 g vaj (olvasztott visszahűtött)Csokoládés