Céklás csicseriborsókrém, azaz humusz (Beetroot hummus)

  • 2018.10.17.
  • 2

Ez most a kedvenc krémem.Ízletes, édes, sós, gondolatnyit savanykás.Selymes, krémes, sima textúrájú.Finom, tápláló. Egyszerűen nevezhetjük egészségtámogatónak.Tele van rostokkal, fehérjével, vitaminnal, ásványi anyaggal, nyomelemmel.Ráadásul, olyan könnyű megcsinálni.Hol van már az az időszak, amikor a cékla csak ecetes savanyúságként került az asztalra.Nálam szinte csak az nincs. Illetve van cékla savanyúság,amit almaecettel készítek, vagy fermentálok.Készítek belőle levest, köretet, teszem kenyérbe és süteménybe.Esszük nyersen salátaként, isszuk a levét. (A felsoroltakra van példa itt a blogon.)Ez a cékla annyira finom, édes és krémes, sülve és főve szétomlik a szájban,ha a nyersbe harapok szétfröccsen a leve.Megkérdeztem a "beszállítómat" mi a titka, hogy még októberben is ilyen minőséget tud kínálni.
Kiderült hogy ez másodvetés, és a jó, nem agyonvegyszerezett föld.Meg a gondos gazda.Céklás humuszHozzávalók400 g főtt csicseriborsó300 g főtt cékla2-3 gerezd fokhagyma1 nagy evőkanál szezámkrém (tahini)friss citromlésóesetleg
kevés szezámolaj, más olaj (most nem tettem bele)+pirított szezámmagpetrezselyem- A céklát megtisztítottam, felszeleteltem és megfőztem.
(A csicseriborsó most készen volt, itt írtam hogyan főzöm.)Minden hozzávalót (csicseriborsó, cékla, fokhagyma, szezámkrém, só)
aprítógépbe raktam és krémesre daráltam.(Amennyiben kicsi űrtartalmú a gépünk, mint nekem, akkor többszörire, osszuk el.)Ennyi :) mondtam, hogy egyszerű :)Tálalásnál sok-sok pirított szezámmaggal szórtam meg.Teljes kiőrlésű kovászos kenyérrel...hm.finom!Megjegyzés- A céklát főzés helyett süthetjük is, egyszerűen serpenyőben,
vagy tepsiben a sütőben, esetleg sütőzacskóban.- Természetesen, nem csak a szokásos módon fűszerezhetjük a humuszt.Kipróbálhatunk más fűszereket, szerintem illik hozzá a kapor,rozmaring, zsálya, kakukkfű, borsika.Kevéske mentát (pl. fodormenta) is elbír, amennyiben szeretjük.Illetve tehetünk hozzá köményt, édeskömény, koriandert.- Kínálhatjuk felszeletelt zöldségekkel, sós keksszel, rozskenyérrel,tölthetjük szendvicsbe, pitába.ÉrdekességTudtad, hogy a csicseriborsó (más hüvelyes zöldség) főzőlevét fel lehet verni?Pont, mint a tojásfehérjét.Lehet készíteni belőle habcsókot és pl. Pavlovát.(Értelemszerűen ebben az esetben nem sózzuk és nem adunk hozzá fűszereket főzéskor.)Aquafaba a neve.A vegánok és mindazok akik szeretnék a tojást elkerülni, remekül helyettesíthetik vele.Az aquafaba, egyedülálló kombináció,emulgeáló, habzó, megkötő, zselírozó tulajdonságú.1 db közepes tojásfehérje (30 g) ugyanennyi, azaz 30 g (2 ek) aquafaba-val cserélhető fel.Az aquafaba fehérjetartalma tizede az azonos mennyiségű tojásfehérjének.Ez jó annak akinek mérsékelni szükséges a fehérje bevitelt,illetve néhány esetben nem helyettesíthető vele a tojásfehérje.A felfedezését a francia vegán zenész Joel Roessel-nek köszönhetjük.2014-ben osztotta meg, majd többen hozzáadták tapasztalatukat.
Forrás.Szeretnétek majd receptet?