Bableves hús nélkül, Toszkánára hangolódva

  • 2018.10.01.
  • 0

Mikor megérzem az ősz leheletét, már nem kívánom a nyár hűsítő ízeit.Hiába a szeptemberi kánikula, a meleg nappalok,
már valami tartalmasabb táplálékra vágyom.Szerencsére a természet tudja a dolgát☺️, így a piac ekkora már bővelkedik az őszi
termésekben: brokkoli, kelkáposzta, fejes káposzta, cékla, zeller, stb.Már augusztus legvégén, szeptemberben kapható a másodvetésű bab,
a zsenge zöldbab mellett a krémesre fövő fejtőbab.
A kertem pedig tele van fűszernövényekkel.Így semmi akadálya nem volt,
hogy megfőzzem az első őszi bablevest (sőt már a másodikat is).A bablevest (is), kevés kivételtől eltekintve, vegetáriánusan készítem.Sok zöldséggel, fűszeresen.
Általában kerül bele hagyma, fokhagyma, sárgarépa, fehér répa, zellergumó,
krumpli, pár levél káposzta, paprika, paradicsom
(télen sóban eltett paprika, házi paradicsomsűrítmény).A fűszerei, só és borson kívül,
babérlevél, csombor, zellerlevél, petrezselyem, fűszerpaprika.Szoktam bele csipetkét gyúrni, esetleg picire szaggatott nokedlit,
de van hogy zabpehellyel sűrítem, vagy házi kenyeret eszünk hozzá.A férfiak általában tejfölösen szeretik.Most változtattam a fűszerezésen,
a káposztát pedig kb. 2x2 centis kockákra vágtam és többet tettem bele.
A káposzta lehet kelkáposzta vagy fodros kel (a ribollitában ez van),
esetleg fejes káposzta (nekem jobban ízlik így, tartalmasabb ízű vele a leves).A fűszerek: friss zsálya, friss kakukkfű, friss rozmaring, petrezselyem.Kuktában készitettem.Bableves Toszkánára hangolódva
Hozzávalók1 kg fejtett bab2-3 db sárgarépa1 db fehérrépa2 db krumpli20 dkg káposzta2 db csípős paprika (chili)2 db közepes méretű paradicsom1 db nagy fej vöröshagyma (vagy fehér vagy lila)4-5 gerezd fokhagymaFriss, zsenge fűszernövények:zsálya, kakukkfű, rozmaringolívaolajTálaláskorfrissen vágott petrezselyem,
pecorino sajt a tetejéremennyei saját készítésű kovászos kenyér