Pizzaszósz télire tartósítószer nélkül

  • 2018.08.10.
  • 4

A jó pizzához három dolog kell:
- tökéletes pizzatészta- finom, édes, fűszeres paradicsomszósz (vagy más szósz)- sajtHa ezek rendelkezésünkre állnak, akkor baj nem lehet, már csak jól kell megsütni.Nos, a tökéletes pizzatésztához sem kell sok hozzávaló:- liszt- víz- élesztő vagy kovász- só- olívaolajA tésztáról a
blogon pl. itt és itt részletesen.Most pedig következzen az édes, fűszeres paradicsomszósz.Nyáron egyszerűen készíthetünk, pl. így ahogy itt mutattam,mindent nyersen összeturmixolunk és már kenhetjük is a tésztára.Télire pedig tegyünk el.Régebben nem tettem el külön, csak jó sok paradicsomlét és minden alkalommalabból készítettem, fűszereztem be.Pár éve viszont már a befőzés alkalmával külön készítek,mert rájöttem, hogy sok időt és energiát spórolok így :)Amennyiben módunk van rá, húsos paradicsomfajtát válasszunk(lucullus, San Marzano, kecskecsöcsű paradicsom, paprika paradicsom),szerintem édesebbek és a magjuk is kevesebb, kevesebb ideig kell főzni, előbb besűrűsödik.Lehet a hagyományos módon passzírozni, de az egyszerűbb módszer híve vagyok,így botmixerrel összeturmixolom.A paradicsommag sosem zavart, a héját viszont lehúzom.Pizzaszósz télire5 kg húsos paradicsom1 nagy fej hagyma1 kisebb fej fokhagymafűszerek: kakukkfű, oregánó, bazsalikomsó- A többszörösen megmosott paradicsomok tetejét keresztirányba bevágtam,majd lobogó forró vízbe dobtam és pár percig benne hagytam.(Így könnyen lejön a héjuk.) Héjukat lehúzogattam.- A héj nélküli paradicsomot felforraltam, összeturmixoltam és beleraktam a fűszereket.- Kellő sűrűségűre főztem, közben többször turmixoltam, a fűszerek szárát eltávolítottam.Amikor már "alakul" vegyünk ki belőle tányérra:az első és második kép között 15 perc telt el, közben főtt :)"Alakul"- A befőzés szabályai szerint előkészített üvegekbe szedtem ésszáraz dunsztban hagytam kihűlni.A befőzés tartósítószer nélkül szabályairól és a száraz dunsztról, itt írtam:http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2014/05/befozes-tartositoszer-nelkul.htmlSzeretetrehangoltan a Facebookon
és a Pinteresten :)*Két-két összehasonlító kép, miért is érdemes válogatni a paradicsomfajták között.Az első és a harmadik képen Lucullus paradicsom 1 x összeturmixolva (héj nélkül).A második és negyedik képen paradicsomlének való, Kecskeméti.Lucullus