Cukkinis túrógombóc fűszeres sült paradicsommártással. A fűszerekről.

  • 2018.07.18.
  • 5

Végy egy zsenge, de nagyobb cukkinit, reszeld le.Végy hozzá fél kiló túrót, tojást, fűszereket és lisztet, sót, borsot.Gyúrd össze, formázd kedved szerint és főzd meg lobogó, sós vízben.Rakd fűszeres, fokhagymás sült paradicsommártásba, vagy csupán süsd pirosra kevés vajon.Tálald friss zöld fűszerekkel és parmezánnal.Cukkinis túrógombócHozzávalókbőséges 4 nagy adag500 g cukkini reszelve500 g túró3 db tojás2-3 gerezd fokhagyma préselvesó350 g rétesliszt100 g tönköly finomlisztmártásolívaolaj3 gerezd fokhagyma3-5 nagyobb paradicsom héj nélkülsó, frissen darált borsfűszerek (zsálya, bazsalikom)csipetnyi őrölt fahéj a végén (vagy az elején egy darabka)paradicsomkrém*+ a sülthöz
vajtálaláshozfriss zsályabazsalikomparmezán- A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeltem.A túrót tálba öntöttem és villával összetörtem.Hozzákevertem a cukkinit, a tojásokat, belenyomtam a fokhagymát,
sóztam, tekertem rá borsot, végül több lépésben annyi lisztet adtam hozzá,
hogy lágy, de formázva, a formáját tartó legyen a masszám.
Vizet forraltam és megfőztem a két falatnyi gombócokat (részletesen alul).Sült paradicsommártás- A paradicsomok tetejét keresztalakban bemetszettem, forrásban lévő vízbe mártottam,így könnyedén lehúztam a héjukat.A serpenyőben melegedő olajra tettem a fokhagymát, amint sercegni kezdett
hozzáadtam a feldarabolt paradicsomokat.Időnként megkeverve odasütöttem.Fűszereztem, majd hozzáadtam a paradicsomkrémet és annyit a tészta főzővizéből
hogy ízlésemnek megfelelő sűrűségű legyen a mártás.
A tészta nagyobb részét a paradicsommártásba szedtem,
kisebb részét pedig egy másik serpenyőben, vajon, pirosra sütöttem.Megjegyzés- A cukkinitől
függ (meg persze a túrótól is),hogy mennyi lisztet adunk hozzá.Kevesebb csak akkor kell, ha nagyon szárazak a hozzávalók,ha nagyon sok "lé" van, akkor kelhet több.Maradjon lágyabb a massza, az első gombóckát amikor a vízbe engedjük,rögtön megmutatja, elég-e a liszt. Ha egyben marad, akkor elég.- FormázásAz eredeti elképzelésem szerint gnocchit akartam belőle formázni,de pár próba után nagyobb forma mellett döntöttem.Így készítettem gombóckákat, illetve kb. fél evőkanálnyi nagyságúakat szaggattam kanállal.Próbáld így is, úgy is és dönts ízlésed szerint. Nekünk az utóbbiak jobban tetszettek.- FőzésA megformázott tésztát, lobogó, sós vízbe rakom,egyszerre kb. 10-13 darabot, majd közepesre veszem a hőt.Ha feljön a víz tetejére, nagyságtól függően még pár perc.