Tejszínes joghurtos tökfőzelék túró-sajt-köles fasírttal

  • 2018.06.08.
  • 2

Kedves Barátok elköltöztek az utcánkból,búcsújándékba kaptam Tőlük ezt a régi gyalut.Bizony nem mai darab, megvan már 100 éves, a Családfő Édesanyjáé volt.Szeretem a régi tárgyakat, nagy örömet szereztek vele.Semmi restaurálást nem igényelt, csupán olívaolajos beeresztést kapott a Fiamtól.Az első zsenge tökökkel avattam fel :)Nem csak díszként tartom, tökéletesen funkcionál.Tejszínes joghurtos tökfőzelék3 személyreHozzávalók2 közepes nagyságú zsenge tök (kb. 70-80 dkg)1 nagy csokor kapor1 fej főzőhagyma (zsenge idei)kevés olaj1 marék zabpehely töret200 ml habtejszín200 g görög típusú joghurtvízTúró-sajt-köles fasírtHozzávalók250 g túró200 g sajt (ementáli)50 g parmezán frissen reszelve100 g kölesliszt3 db tojás1 tk só (a sajt sósságától függ)kókuszvaj/olaj a sütéshez *1) Elkészítettem a főzeléket.A hagymát megtisztítottam és apróra vágtam.2 ek olajon üvegesre pirítottam, majd hozzáadtama legyalult tököt.Együtt dinszteltem még, majd hozzáadtam a kaprot, megszórtam a zabpehellyel
és annyi vizet öntöttem rá ami ellepte."Kedvem szerint"-re főztem.(Nagyon kevés idő kell neki, pár perc.)Hozzáöntöttem a tejszínt, összeforraltam, majd elzártam a tüzet,végül belekevertem a joghurtot. Kész.2) A sajtgolyókhoz tálba öntöttem a túrót, villával összenyomkodtam.Ráreszeltem a sajtokat, rászórtam a köleslisztet, a sót és alaposan összekevertem.Hozzáadtam a tojásokat, elkevertem.Felforrósítottam a kókuszvajat, a masszából (vizes kézzel) falatnyi golyókatformáztam és a forró olajban átsütöttem.Tálaltam :)*Kókuszvaj v. sütőolajKedves gyógynövény boltos Ismerősöm mesélte el,mint avanzsált a bundás kenyér előkelő helyre Náluk.Tekintettel, hogy egész nap a boltban van, a Férje gondoskodik az ebédjéről.Egyik alkalommal bundás kenyérrel lepte meg,és Ő bizony meg is lepődött :)mert évek óta nem ehetett bundás kenyeret "büntetés" nélkül.Ugyanis a gyomra nehezen emésztette meg,az olajtól elnehezült tojással átitatódott kenyeret.A Férje megnyugtatta, hogy ez most más élmény lesz,dehogy akarna neki kellemetlen perceket, hisz tudja mennyire megviseli.S valóban más élmény volt, mert kókuszvajban sütötte.Ez itt nem reklám a kókuszvajnak, egyszerűen más.Ki kell próbálni.Csendélet:kapor - levendula a kertemben <3Cukkinifőzelék máskor :)Szeretetrehangoltan a Facebookon :)*Gardénia