Házi tészta "nagykocka" káposztás cvekedlihez

  • 2018.04.30.
  • 9

A Fiunk elutazott, a Férjemmel ketten voltunk itthon.A "mit szeretnél ebédre" kérdésemre,
a válasza: káposztás cvekedlit :)
Egyértelmű volt, hogy házi tésztát készítek hozzá.Nos időmbe belefért, házi tojás is van bőven
(köszönöm kedves Szomszédaim és tollas barátaim :)így azonnal begyúrtam egy jó adag tésztát.A maradékot megszárítottam, jól jön majd legközelebb.Házi tészta - "nagykockához"Hozzávalók7 db egész tojás1 dl víz (esetleg több)500 g rétesliszt500 g finomlisztA tojásokat elkevertem a vízzel, a liszteket összeszitáltam.Összeállítottam, majd összegyúrtam a tésztát.Folpack fóliába csomagoltam, 30 percet pihentettem.Újra átgyúrtam.Osztottam, majd géppel kinyújtottam.(5-ös fokozat Atlas.)Szétteregettem és hagytam megszikkadni.Fatáblán, éles (erős, aminek súlya van) késsel tetszőlegesre daraboltam.Praktikák- Keménynek kell lenni-e, nehezen álljon össze a tészta, akkor lesz jó.Amennyiben még kell víz, csak teáskanalanként adjunk hozzá.- A tojásokat mindig egyenként külön tálkába üssük fel és a jégzsinórt távolítsuk el.A friss házi tészta főzésérőlBőségesen forralok vizet, 3 literbe beleteszek egy nagy kanál sót.Amikor lobog beleengedem a tésztát, olyan 30 dkg-t.Amint feljön a víz tetejére, szinte már
jó is.
Kóstolással győződök meg róla.Nem öblítem le.Azonnal az előkészített mártásba
-most pirított káposztára- vagykevés olvasztott vajra, esetleg olajra szedem.A főzővízből teszek el egy tálkányit, ha szükséges a mártáshoz,
vagy a melegítéshez, ebből adok hozzá.
A káposztás tésztát így készítem:http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/12/kaposztas-cvekedli.htmlSzeretetrehangoltan a Facebookon
:)*A kertbenNőszirom