Matar paneer, indiai krémes szósz zöldborsóval és panírral

  • 2018.03.13.
  • 2

A matar paneer vegetáriánus észak-indiai étel:
zsenge zöldborsó és friss "sajt" azaz paneer, fűszeres, enyhén édes, krémes szószban.A paneer friss tejből citromlé, vagy ecet hozzáadásával készül.Elkészítése nem igényel szaktudást, sőt gyakorlatot sem,szinte biztos, hogy elsőre sikerül mindenkinek.Az indiai és a vegetáriánus konyha elképzelhetetlen nélküle,sokoldalúan felhasználható "alapanyag".Enyhe íze tökéletesen "befogadja" a fűszereket.Sütés során nem esik szét.Részletes leírás itt található:http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2016/06/paneer-legegyszerubb-hazi-sajt.htmlA matar paneerhoz jól illik a naan
vagy a chapati kenyér, amivel mártogatni lehet,
de ugyanolyan jó döntés ha rizzsel fogyasztjuk.
Most pl. jázmin rizst készítettem hozzá.Aki nem eszik tejterméket sem, az helyettesítheti a paneert tofuval.Matar paneer400 g paneer400 g zöldborsó (most nagyon zsenge mirelit)3 ek ghí (vagy kókuszvaj)1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma5 cm-es friss gyömbér 2 tk római kömény2 tk koriander1 tk chili (nyáron friss chili)1 tk kurkuma1 tk fűszerpaprika1 tk garam masala2 tk nádcukor1/2 tk só3 ek paradicsomkrém (nyáron 3-4 db friss paradicsom)fekete bors400 g kókusztej (aldi) (vagy görög típusú joghurt)~2 dl vízfriss petrezselyem v. koriander (most a fagyasztóból)A friss panír, korianderrel :)- A panírt -pontosan követve a leírást- előző este megcsináltam,
felhasználásig hidegen tartottam, most, nagyobb kockákra daraboltam.Mindent előkészítettem: a hagymákat megtisztítottam és vékonyra szeleteltem,a gyömbért megtisztítottam és lereszeltem.A fűszereket finomra őröltem.- A rizst előírás szerint 2 x mennyiségű vízben, pici sóval főni tettem.- A ghít felforrósítottam, a hagymát enyhén karamellizáltam benne, hozzáadtam a gyömbért,s amint megéreztem az illatát, a többi fűszert és a fokhagymát.1 perc múlva rászórtam a nádcukrot, megkevertem és elzártam a tüzet.Hozzáadtam a paradicsomkrémet, a kókusztejet és az egészet krémesre kevertem.Hozzáöntöttem a vizet, majd összeforraltam.Beleöntöttem a leöblített zöldborsót, megvártam míg újra felforr,most következett a felkockázott panír.Óvatosan összekeverem és 1 perc múlva elzártam a tüzet.Megjegyzés- Tavasszal, amikor friss zöldborsóval készítjük, tartsuk szem előtt,
hogy más lesz a borsó főzési ideje.
A mostani fagyasztóból elővett zsenge zöldborsót nem kell főzni,
elég neki, ha felforraljuk az ételt újra.- Nyáron, amikor szabadföldi paradicsommal készítem, akkor
a fűszerek után hozzáadom a felkockázott érett, lédús paradicsomot és kissé odasütöm.Ekkor nem kell hozzá víz, esetleg csak pár kanálnyi, ha túl sűrűnek találom.- A panírral nem kell főzni, sőt kevergetni sem tanácsos, elég ha beleforgatjuk a sűrű,
krémes szószba. Így lesz finom.- Van amikor a felkockázott panírt kicsit több olajban (amennyi ellepi a serpenyő alját)elősütöm, szép aranybarnára.A naan kenyér így készül:http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/zoldseges-sajt-indiai-fuszerezessel.htmlA chapati kenyér így készül:http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2018/01/chapati-indiai-lepenykenyer-hazilag.htmlA ghee, azaz a tisztított vaj így készül:http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/09/ghi-ghee-tisztitott-vaj-keszitese-es.htmlA garam masala fűszerkeverék kész